Yahya Akengin'in hayatı, şiirleri ve sanatı üzerine bir araştırma
A research on life, poems and art of Yahya Akengin
- Tez No: 279305
- Danışmanlar: DR. AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yahya Akengin, şiir, bölümler, değerlendirme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Hisarcıların önemli bir ismi olan Yahya Akengin'in hayatının ve şiirlerinin incelenmesi için hazırlanan bu çalışma, şairle ilgili detaylı bir bilgi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Birinci bölümde şairin hayatı ve mizacına; ikinci bölümde sanat, şiir, dil ve şahsiyetler hakkındaki görüşlerine; üçüncü bölümde ise şiirlerinin içerik, şekil ve dil yönünden incelenmesine yer verilmiştir. Sanatçının hayat hikâyesi, sanat, şiir, dil, diğer şair ve yazarlar hakkındaki görüşleri, kendisiyle yapılan çeşitli röportajlardan hareketle oluşturulmuştur. Şairin tüm şiirleri, konularına göre sınıflandırılmış, bunlarla ilgili çeşitli tespitlerde bulunulmuş ve sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which is prepared for analyzing the life and poems of Yahya Akengin, aims to introduce a detailed information about the poet. At the first chapter, his life and humor, at the second chapter, his idea on art, poetry, literary language and personalities, and also at the third chapter the studies on his poems among content, style and literary language, have been included. Life story of poet, his opinion on art, poetry, language, the other poets and writers are composed by the interviews with him. His all poems of the poet have been classified by subject, various findings have been made and the result has been founded.Keywords : Yahya Akengin, poems, chapters, evaluation