Destinasyon markalaşma sürecinde yerel mutfağın yeri (Uralsk Bölgesi'ndeki restoranlar üzerine bir araştırma)
The contribution of the local cousine in the process of destination branding (A case study of restaurants in Uralsk area)
  1. Tez No: 279376
  2. Yazar: AIZHAN YERGALIYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DOĞDUBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Destinasyon, Turistik Destinasyon, Destinasyon Pazarlaması, Yerel Mutfak, Brand, Destination, Tourism Destination, Destination Marketing, Local Cuisine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir marka olma sürecindeki Kazakistan'da yerel mutfağın markalaşma sürecine etkisini saptamaktır. Bu amaçla, Kazakistan şehirlerinden biri olan Uralsk, uygulama alanı olarak seçilmiştir. Uralsk'ın uygulama alanı olarak seçilmesinin nedeni, turizm potansiyeli açısından gelişmekte olan bir bölge olmasıdır. Bununla birlikte, bu çalışmanın ana nedeni Uralsk Bölgesi'nde turizm endüstrisine verilen önemin marka olma süreciyle birlikte yükselecek olmasıdır. Daha da önemlisi, çalışmada yemek etkili bir tanıtıcı ve konumlandırıcı bir hedef aracı olarak tanınmıştır. Örneğin; Fransa, İtalya ve Türkiye mutfaklarıyla da tanınmışlardır. Bundan dolayı, söz konusu durum, Kazakistan mutfağının da destinasyon gelişiminde etkili olabilmesi için bir fırsat olabilmektedir. Aynı şekilde, yerel mutfakla ilgili yaşanan gelişmeler sayesinde de, birçok destinasyonda olduğu gibi Uralsk Bölgesi'nde de yerel mutfağa odaklanmak mümkün olabilecektir.Genel olarak Kazakistan'da markalaşma olgusu gerçekten de karmaşık bir özellik taşımaktadır. Çünkü Kazakistan'da kendilerine özgü kimlikleri ve kültürleri olan farklı şehirler bulunmaktadır. Kazakistan şehirleri için markalarını geliştirmeleri ve şehirlerini dünya çapında piyasaya sürmeleri için oldukça büyük bir fırsat bulunmaktadır.Bu çalışma için ilk olarak ilgili yazın taranmış ve marka konsept analizleri, destinasyon, destinasyon markalaşması, destinasyon pazarlaması, turistik destinasyon ve ilgili kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise, bir turistik destinasyon olarak Kazakistan'ın pazarlanmasında ve marka oluşum sürecinde yerel mutfağın ve yerel mutfak temsilcilerinin etkileri araştırılmıştır. Son bölümde ise, deneysel çalışma kapsamında, Uralsk Bölgesi'nin turizm destinasyonu markası olabilme seviyesini saptamak için 20 adet restoran üzerinde (bu sayı bölgedeki bütün destinasyon restoranlarını kapsamaktadır) anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of Kazakhstan tourism industry in the process of being a brand. For this purpose, one of the Kazakhstan?s cities as Uralsk has chosen as application area. The reason of Uralsk choosing as destination is tourism potential developing of this area. And also, the main reason of this study, the value of tourism industry is going to increase with the process of being a brand. More importantly, food has been recognized as an effective promotional and positioning tool of a destination. For example, France, Italy and Turkey have been known for their cuisine. That is why there could be an opportunity for developing Kazakhstan?s cuisine as the destination. Similarly, with increasing interest in local cuisine, more destinations are focusing on food as their core tourism product the same thing could be done for the Uralsk Region.Generally, the branding phenomenon of Kazakhstan actually has complex features. The reason is that there are distinctive cities in Kazakhstan with their distinctive identities. There is an opportunity for cities of Kazakhstan to develop their own brands and market their cities globally.For this study, firstly brand concept analysis, destination, destination branding, destination marketing, tourism destination and etc. had explained. Also, as a tourism destination of Kazakhstan in the process of marketing and branding formation duration, the local cuisine as well as local cuisine representative?s impact had surveyed. In the last chapter an empirical study has made survey with 20 restaurants (all the restaurants of this destination) to determine Uralsk?s level of being a destination brand.