Celal Bayar Dönemi genel seçimleri ve TBMM(1950-1960)
The general elections of Celal Bayar Period and Great National Council of Turkey(1950-1960)
  1. Tez No: 279448
  2. Yazar: AYŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİP SEMİH YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Democrat Party, Republican?s People Party, Election, Multy Political Party System, Political Crisis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Türkiye, II. Dünya Savaşı sonrasında da yönünü batıya dönen politikasına devam etmiştir. Savaş sonrasında dünya da baskıcı ve diktatör rejimler tarihe karışmış demokratik iktidarlar egemen olmuştur. Bu gelişmelerden Türkiye de nasibini almış ve çok partili siyasî hayata geçebilmek için çalışmalara başlamıştır. 1945 yılından itibaren siyasî partiler kurulmaya başlamış ancak bunların arasında Demokrat Parti kısa sürede önemli ölçüde güçlenerek ana muhalefet partisi konumuna gelmiştir.Demokrat Parti, tek turlu, çoğunluk liste usulüne göre yapılan 1946 seçimlerine katılmış ve önemli ölçüde bir başarı elde etmiştir. Ana Muhalefet olarak çalışmalarına devam eden D.P., mevcut seçim kanununun değiştirilmesine yönelik iktidara ısrar etmiş sonunda 16 Şubat 1950`de, milletvekilleri seçim kanunu değiştirilmiştir. D.P., 14 Mayıs 1950 genel seçimleriyle de iktidara geldi. D.P. iktidarda bulunduğu 10 yıllık süre içerisinde yapılan 1954 ve 1957 seçimlerin de de iktidarda kalmayı başardı. Ancak 1954 genel seçimleri sonrasında ekonomide meydana gelen sıkıntılar ve huzursuzluklar iktidarı, muhalefete ve basına karşı hırçınlaştırdı ve arka arkaya antidemokratik kanunlar çıkarıldı. Bu da, aydınların, basının, üniversitelerin, halkın ve ordunun iktidara karşı tepki göstermesine sebep oldu.Anahtar Kelimeler-Demokrat Parti-Cumhuriyet Halk Partisi-Seçim-Çok partili hayat-Siyasî krizler
Özet (Çeviri)
After the II. World War, Turkey continued it?s politics towards the (western world) west. Following the war pressured and dictatored regimes were history and democratic parties were sovereign. After this progress, Turkey also started to work towards it?s multi party politics. Since 1945 political parties were established, between these Democrat Party which gained important power in a short period of time was placed as the main opposition party.Democrat party gained great success after participating in the 1946 elections which were done with one type, majority list method. D.P. working as the main opposition, pressured the party in power to change the igsisting law on voting finally on 16 th February 1950 the politicians changed the voting law. On May 1950 D.P. were voted to be the party in power. D.P. also gained power in 1954 and 1957 elections and were in power for 10 years. This caused the intellectuals, the press, the universities, the public and the army to have a negative reaction towards the government in power.