Akyurt ilköğretim okulunda okuyan parçalanmış ve tam ailelerden gelen öğrencilerin aile içi durumları ve okul başarı durumlarına ilişkin görüşleri
The views on family status and school success situation according to member of broken and unbroken family students attend at Akyurt primary school
- Tez No: 279528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADAN TOKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Parçalanmış aile, tam aile, aile, okul başarısı, Broken family, unbroken family, family, school success
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Bölümü
- Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Ankara İli Akyurt İlçesi Akyurt İlköğretim Okulu'nda okuyan parçalanmış ve tam ailelerden gelen öğrencilerin aile içi durumları ve okul başarı durumlarının karşılaştırılması amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamına alınan bireyler, araştırmacının görev yaptığı ilköğretim okulundaki öğrenciler basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilmiştir. Elde edilen verilerin sayı ve yüzde oranları tablolara yansıtılmıştır.Araştırmaya 73 parçalanmış aileye sahip, 73 tam aileye sahip olmak üzere toplam 146 öğrencinin katıldığı tespit edilmiştir.Verilerin toplanması amacıyla, parçalanmış ve tam ailelerden gelen öğrencilere ve ailelerine ait genel bilgilerin, okul başarı durumlarının, evlerinde sahip olduğu imkanlar ve aile içi ilişkilerin, gelecekten beklentileri ile ilgili bilgilerin elde edilmesine yönelik 51 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır.Değerlendirmeler sonucunda, parçalanmış aileden gelen öğrencilerin tam aileden gelen öğrencilere göre daha fazla devamsızlıklarının olduğu, tam aileden gelenlerin çoğunun devamsızlığının bulunmadığı gözlemlenmiştir. İki grubunda SBS başarı durumlarının birbirine yakın olduğu saptanmıştır. Parçalanmış aileden gelen öğrencilerin tam aileden gelen öğrencilere göre daha fazlasının anne ve babası arasında akrabalığın olduğu görülmüştür. Parçalanmış aileden gelenlerin aile içinde birbirlerine karşı hoşgörülü davranma durumlarının tam aileden gelenlerden daha düşük olduğu anlaşılmıştır. Parçalanmış aileden gelen öğrencilerin gelirlerinin ihtiyaçlarını karşılama durumun tam aileye göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Parçalanmış aileden gelenlerin tam aileden gelenlere göre daha çoğunun bu zamana kadar en çok paranın eksikliğini hissettikleri saptanmıştır. Tam aileden gelen öğrencilerin parçalanmış aileden gelen öğrencilere göre daha çoğunun ünlü olmayı istedikleri gözlemlenmiştir.Araştırmalardan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, çocukların parçalanmış ailelerden kaynaklı sorunlar yaşamamaları için bireylerin eş seçiminde daha dikkatli olması gerektiği, anne ve babalara ailede yaşanacak boşanma, ölüm, evden ayrılma gibi olaylarla baş edebilmeleri için eğitim programlarının verilmesi, olumsuz durumlarla karşılaşıldığında çocukların sağlıklı gelişiminin sağlanması için uygun tedbirlerin alınması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been planned and continued to determine the views on family status and school success situation according to member of broken and unbroken family students attend at Ankara Akyurt Primary School. Individuals whom are the students of researcher?s school are chosen by simple random sample method in this research. The number and the percent of the data are shown on the charts.Totally 146 students have attended the research. Out of them, 73 students from broken families, 73 students from unbroken families.With the aim of collecting the data, a questionnaire consisting of 51 questions is used in terms of students? personel and family members information, school success situation, opportunities at home, relationship with their families and expectations about the future .After the research, it is seen that students from broken families discontiue their school 1-5 days per a term, students from unbroken families don?t make any lack of continuity. It is determined that SBS exam situation is nearly the same in both groups. It is seen that broken family students? parents are close relatives with each other too. It is understood that students from broken families are less tolerant than students from unbroken families. It is determined that broken families income situation is less than unbroken families and students from broken families feel the absence of money at all time. It is observed that most of the children from unbroken families want to be a famous person.Considering on the results of the research, it is suggested that people who plan to make a family shall think carefully about their partner, education programs shall be given to parents about divorce, death, leaving home problems and suitable precautions shall be taken when parents come across negative situations to prevent children negative effects of broken family.