İlköğretim okul müdürlerinin denetim rolleri (Sivas ili örneği)
The Supervision Rolles of Primary School Principals
- Tez No: 279548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL TOPRAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim müdürleri, etkili denetim, Primary school principals, Effective supervision
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin bir denetmen olarak okul yöneticilerini nasıl algıladıkları ile okul müdürlerinin kendi denetim becerilerini nasıl algıladıkları arasındaki ilişkiyi saptamak ve bu ilişkinin müdür ve öğretmenlerin kişisel ve mesleki özelliklerinden etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır.İlköğretim okul müdürlerinin denetim rolünü yerine getirme düzeyini belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmada tarama modelinde betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas il merkezinde yer alan 102, örneklemini +- % 5 örnekleme hatası ile 80 ilköğretim okulu olarak oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında, müdürlerin denetim becerilerine ilişkin veriler, araştırmacının geliştirdiği ve beşli derecelendirme ölçeğine göre hazırlanan ?İlköğretim Müdürlerinin Denetim Becerileri Anketi? ile Sivas il merkezinde görev yapan müdürler ve öğretmenlerden sağlanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; aritmetik ortalama ve standart sapma tekniklerine başvurulmuştur. Öte yandan, aritmetik ortalamalar arasında fark olup olmadığını anlamak üzere Krusscal Wallis testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şunlardır:1.Anketteki maddelerin tamamı dikkate alındığında müdürlerin kendi denetim becerilerine ilişkin algılarının ( =3,509) ?İyi? düzeyinde; öğretmenlerin müdürlerin denetim becerilerine ilişkin algılarının ( 2,568) ?Biraz? düzeyinde olduğu anlaşılmıştır.2.Her iki cinsiyette olan müdürler denetimdeki rol ve yeterlikleri aynı düzeyde gösterdiklerini belirtmişlerdir. Kadın ve erkek öğretmenler müdürlerinin denetimdeki rol ve yeterlikleri aynı düzeyde gösterdiklerini belirtmişlerdir.3.Öğretmenlerinin ve müdürlerin, müdürlerinin denetim rolünü yerine getirme düzeyine ilişkin algılarının branşlarından ve okulun ekonomik düzeyinden etkilenmediği bulunmuştur.4.Müdürlerin, kendi denetim rolünü yerine getirme düzeyine ilişkin algılarının mezun oldukları fakülteden etkilenmediği, öğretmenlerin algılarının ise mezun oldukları fakülteden etkilendiği bulunmuştur.5.Müdürlerin, kendi denetim rollerini yerine getirme düzeyine ilişkin algılarının hizmet süresinden etkilenmediği, öğretmenlerin algılarının ise hizmet süresinden etkilendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze how the primary school teachers perceive the school principals as supervisors; how these school principals perceive their own supervision skills and ,also, to analyze the relation between them to decide whether this relation is affected by the teachers? and principals? personal and vocational qualities.The scanning model and descriptive method are used in this research which examines to what extent the primary school principals accomplish their supervision role. The research is is conducted in 120 primary schools in Sivas and the samples are form 80 schools with +- % 5 sample error.While data is collected, data about the primary school principals? supervision skills is obtained from the primary school principals and teachers in Sivas, the city centre, by means of the questionnaire on the primary school principals? supervision skills which is developed by the researcher according to quinary rating scale.The findings of the study are;1-When all the items in questionnaire are examined, the primary school principals? perception about their own supervision skills is on the level of ?Good? ( =3,509); the primary school teachers? perception about the principals? supervision skills is on the level of ?Some? ( 2,568).2-Each principal in both genders shows the same skills and roles in supervision. Male and female teachers state that their schools? principals show the same skills and roles in supervision.3-It is founded that teachers and school managers aren?t affected from their subjects and the schools` economical level while evaluating the school managers? supervision roles.4-It is founded that the school managers?perception of their own supervision isn?t affected from the faculties they are graduated from; the teachers? perception is affected from the faculties they are graduated from.5-It is founded that the school managers?perception of their own supervision isn?t affected from the time they work; the teachers? perception is affected from the time they work.