Yirminci yüzyıl Türk koro müziğinde, ulusal ve uluslararası etkileşimler
The national and international interactions in twentieth-century Turkish choir music
- Tez No: 279554
- Danışmanlar: PROF. SUNA ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Koro Müziği, Müzik Dili, Ulusal ve Uluslar arası Etkiler, Contemporary Turkish Choir Music, Musical Languange, National and International Interactions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Çağdaş (Çoksesli) Türk Koro Müziği'nin gelişimini ulusal ve uluslar arası etkileşimler çerçevesinde incelemektir.Betimsel bir araştırma olan bu çalışmanın evrenini, Yirminci Yüzyıl Çağdaş Türk Müziği Bestecileri, örneklemini ise çoksesli koro müziği eserleri besteleyen besteciler oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama tekniği olarak kaynak tarama ve yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır.Elde edilen veriler, çizelgeler haline getirilerek, araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir.Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda I. ve II. Kuşak Çağdaş Türk Müziği Bestecileri'nin çoksesli koro eserlerinde, ulusallık etkisinin ön planda olduğu, III. ve IV Kuşak Çağdaş Türk Müziği Bestecileri'nin çoksesli koro eserlerinde ise ulusal etkilerin yanında uluslar arası etkileşimlerin de belirgin olduğu ve çağdaş müzik dillerinin kullanıldığı görülmektedir.Çalışmanın, Çağdaş Türk Koro Müziği üzerine inceleme yapmak isteyen araştırmacılara veri sağlayacağı, koro eğitimcilerine, koro müziğine ilişkin bir perspektif kazandıracağı ve Türk Koro Edebiyatı'nı tanıtacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main object of this research is, analysing Contemporary Turkish Choir Music?s development, according to national and international interactions.In this descriptive research, Contemporary Turkish Composers are constituting the extensive subject matter and sampling is forming from composers who are composing polyphonic choir pieces.Reference searching and structured discourse method are used as data collection techniques in the research.Securing datas are projected in schemas and assessed by the researcher.As a result of securing these datas; have seen that, national interactions have been seen in I.and II. Generation Composers choir peaces. In III. and IV. Generation Composers choir pieces we have seen national and international interactionc together and in addition to this, seen contemporary musical languages.With the help of this study, it is thought to have reserachers who are want to do analysis in Contemporary Turkish Choir Music will securing datas and is thought to have gaining perspective to choir educators about choir music and Turkish Choir Literature.