Öteki tartışmaları çerçevesinde Zygmunt Bauman'ın öteki yaklaşımı
Zygmunt Bauman?s approach to the other in accordance with debates on the other
- Tez No: 279556
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Öteki, Yabancı, Holocaust, The Other, Stranger, Holocaust
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma Zygmunt Bauman'ın öteki yaklaşımını diğer öteki tartışmaları çerçevesinde ele almayı amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak, öteki konusunda ki tartışmalar, kuramlar ve düşünceler ile Bauman'ın kitapları, makaleleri, mülakatları ve ders notları çalışmanın kaynağını oluşturmaktadır. Bu yönüyle bu çalışma kuramsal bir çalışmadır.Öteki kavramı kimlik, kültür, etnisite, tolerans, çokkültürlülük, farklılaşma, bütünleşme ve küreselleşme kavramları ile ilişkili bir kavramdır. Tek başına ifade ettiği durumlar bu kavramlar üzerinden ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple öncelikle bu kavramlara yer verilmiş ardından öteki kavramı felsefi ve sosyolojik tartışmalar ışığında ele alınmıştır.Çalışmanın Bauman üzerinde yoğunlaşmasından dolayı, modernizm ve postmodernizm bağlamında ötekinin durumuda ele alınarak, Bauman'ın öteki yaklaşımı açıklanmaya çalışılmıştır. Zira Bauman ötekiyi modernitenin bir ürünü olarak görür ve bunu holocaust ile simgeleştirir.Çalışmamızda temel olarak, öteki kavramının bireysel ve toplumsal yansımaları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This Study aims to discuss Zygmunt Bauman?s approach to the other in accordance with the other debates on the other. For this purpose, it is mainly based on debates, thoughts, theories on the other and Bauman?s books, essays, interwievs, lecture notes. From this aspect, this is a theoretical study.The other is a concept that is strongly related to the identity, culture, etnicity, tolerance, multiculturality and globalisation. The cases that the concept of the other represent solely arise from these concepts. For this reason, firstly these concepts have been discussed and then the concept of the other has been handled in the light of the philosophical and sociological debates.Due to the fact that this study mostly focused on Bauman, by discussing the position of the other in the context of modernism and post-modernism, Bauman?s approach of the other has been attempted to explained. This is because, Bauman regards the other as a fruit of modernity and has symbolised it with the holocaust.Basically in our study, individual and social reflections of the concept of the other have been tried to introduced.