Sivas Ziya Bey Kütüphanesi'ndeki 6720 nolu cönk üzerine inceleme
An investigation about 6720 numbered cönk which is in Ziya Bey Library
  1. Tez No: 279560
  2. Yazar: FÜSUN YEŞİLMURAT ŞALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Cönk, folk poetry, Alevi Bektaşi believes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Halk edebiyatı araştırmaları içerisinde cönklerin önemli bir yeri vardır.Folklor ürünlerinin bulunabileceği başlıca kaynak cönklerdir denilebilir. Cönkleryalnız folklorun değil, bir dereceye kadar tarihin de bazı bilinmeyen yönlerine ışıktutmasıyla dikkat çekerler.Üzerinde çalıştığımız cönk, Sivas Ziya Bey Kütüphanesinde olup İbrahimASLANOĞLU kitaplığına aittir. 12x19 cm ebadında ve kahverengi karton ileciltlenmiş olan cönkün içerisinde büyük çoğunlukla halk şairlerine ait metinlerolmakla birlikte bunların dışında nesirle yazılanlar da vardır.Cöngün içerisinde 46 farklı şaire ait 99 adet ve mahlası belirlenemeyen altışiir olmak üzere toplam 105 şiir bulunmaktadır. Bu şiirlerden 70'i hece ölçüsüyle,35'i de aruz vezniyle yazılmıştır. Cönkte en çok şiirine rastlanan şairler; Pir SultanAbdal, Şah Hatâyi, Kul Hüseyin, Virâni ve Süleyman Giryâni'dir.Cönkte bulunan şiirlerin çoğunluğunu Alevi-Bektâşi inançları, On iki imamsevgisi, Kerbelâ olayı ile Hz. Ali ve Hz. Muhammed'e yapılan övgüleroluşturmaktadır. Burdan hareketle cöngün Alevi-Bektâşi inancına mensup kişilerceyazıldığını söyleyebiliriz.Anahtar Sözcükler : Sivas , cönk, halk şiiri, Alevi-Bektaşi inancı
Özet (Çeviri)
Cönks has an important role in investigation of folk literature. The mainsource that folkloric works can be found is Cönk. Cönks point to not only folklor butalso some aspects of history that not known with bearing torch to them.The Cönk that we study on is in Ziyabey Libraray in Sivas and it is belong toİbrahim Aslanoğlu Bookshelf. This cönk is size of 12 x 19 and it is covered with abrown paperboard.There are mainly texts that blong to folkloric poets. Also there aresome texts that witten by proses in it.There are 105 poems which belong to 46 different poets and three whosedoesn?t known in this cönk Seventy of these poems were wiritten in syllabic meterand 35 of them were wiritten in metrical system Poets whose poems are oftenencountered are Pir Sultan Abdal, Şah Hatâyi, Kul Hüseyin, Virâni ve SüleymanGiryâni.Believes of Alevi-Bektaşi, sympathy of twelve imams, the event of Kerbelaand compliments for Hz. Ali and Hz. Muhammed constitude many of poems in cönk.So we can say that this cönk were written by Alevis or people who are corious forAlevi believes.