Evlilikte uyum ve inanç gelişimi arasındaki ilişkiler
The relations between the development of faith and marital adjustment
- Tez No: 279559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR OK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: inanç, iman, inanç gelişimi kuramı, inanç stilleri, aile, evlilik uyumu, psikolojik iyi olma, belief, faith, faith development theory, styles of faith, family, marital adjustment, psychological well-being
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı inanç stilleri ile evlilik uyumu ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Araştırmanın örneklemi amaca uygun olarak seçilen 284 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak inanç stilleri psikolojik iyi olma ve bazı demografik bilgileri elde etmeye yönelik sorulardan oluşan anket kullanılmıştır. Veriler SPSS 14.0 bilgisayar istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir.Elde edilen bulgularda eşlerin sahip olduğu inanç stili ve dini çatışmaları ile psikolojik iyi olma ve evlilikte mutlu hissetme arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Evlilikte mutluluk ile yaş, evlilik süresi, çocuk sayısı ve eğitim düzeyi arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Psikolojik iyi olma hali ile eğitim düzeyi, gelir seviyesi ve çocuk sayısı arasında yüksek düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur.Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; aile ve inanç gelişimi ile ilgili bilgilerin verildiği kavramsal çerçeve bölümüdür. İkinci bölüm; araştırmada kullanılan araçların ve metotların yer aldığı yöntem bölümüdür. Üçüncü bölüm ise araştırma sonucu elde edilen verilerin ve verilerle ilgili yorumların yer aldığı bulgular bölümüdür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to perceive the relation between the psychological well-being and marital adjustment with the styles of faith.The sample of research consists of 284 people selected as suitable for the purpose. The questiomaire consists of questions trying to get some demographic information and psychological well-being of styles of belief as a means of data collection is used in the research. Data was analyzed by using SPSS 14.0 statically program on the computer.The significant relationship between psychological well-being and feeling happy in marriage with the styles of belief that spouses have and religious conflicts in the findings is found.A high level of correlation in the marriage is found between the happiness and age, marriage duration, number of children and educational level. A high level of correlation is found between the psychological well-being with educational level income level and number of children.The research consists of three chapters. First chapter is a conceptual framework given information about. The development of family and belief. Second chapter is a chapter of method placed research tools and methods used in the research. The third chapter is a part of data placing comments about the data and interprations of data which are obtained as a result of research.