Öğretmenlerin organik gıdaları tercih etme durumlarının saptanması
Determining the status of organic food preferences of teachers
- Tez No: 279626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEDME ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Organik gıda, organik tarım, tercih etme, Organic food, organic agriculture, prefer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin organik gıda tüketimleri konusunda bilgilerinin, tüketip tüketmeme nedenlerinin, tercihinde göz önünde bulundurdukları özelliklerin yerleşim yeri, cinsiyet ve medeni durum açısından incelenmesidir.Araştırma, Trabzon'un Maçka ve İzmir'in Konak ilçesindeki okullarda yürütülmüş ve tarama modeli kullanılarak araştırmaya konu olan öğretmen kendi koşulları içinde var olduğu gibi tanımlanmaya çalışılmıştır. Çalışma, Tesadüfi Örnekleme Yöntemiyle seçilen, Trabzon Maçka'dan 112, İzmir Konak'tan 88 olmak üzere toplam 200 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmış ve öğretmenlerin organik gıdalara ilişkin düşüncelerinin belirlenmesinde frekans (f) ve yüzde (%) alınmıştır. Bununla birlikte öğretmenlerin organik gıdaları tercih etme durumları bazı kişisel özellikleri açısından incelenerek farkın belirlenmesinde tek yönlü varyans analizi (F testi) ve t-testi kullanılmıştır.Bulgular, araştırmaya katılan öğretmenlerin genel olarak organik gıdaları tercih ettiklerini, tercih etme nedenlerinin başında ise sağlıklı ve besin değerinin daha yüksek olduğunu düşündüklerini göstermektedir. Organik gıdaların tüketiciler tarafından tercih edilememesinin en önemli nedeni ise pahalı olduğunu düşünmeleri olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yarıdan fazlası organik gıdalarla ilgili bilgilerini yeterli görmemektedir ve bu konudaki bilgilerini daha çok internet ve televizyondan edindiğini belirtmektedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin tamamına yakını tarım ürünlerinin üretiminde kullanılan kimyasalların kansere neden olabileceğini düşünmeleri araştırmanın diğer önemli bulgularındandır. Bu bulgular ışığında, bireylerin organik gıdalar konusunda bilinçlenmesine yönelik ve ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, is to inventigete knowledge, the resons of consumption of organic foods and the factors which determine their preferences for organic foods of the teacher.The research was conducted in the schools in Macka, Trabzon and Konak, İzmir and the individuals participated in this research were aimed to define in their own conditions by using cross hatching model. Study is performed on a total of 200 teachers of 112 from Macka, Trabzon and 88 from Konak, İzmir which were recruited by random selection method. Data were collected by a survey form which was developed by the researcher and frequency (f) and percentage (%) were calculated to determine the individuals? attitudes towards organic foods. In addition to this, single direction variance analysis (F test) and t-test was used to determine the status of organic food preferences of individuals by an analysis of some personal characteristics.Findings of the research showed that subects participated in the research generally prefer organic foods and the main reason for this preference is that they think these foods are more healthy and have higher nutritional status. The most important reason for consumers to not to prefer organic foods is that they think these foods are expensive. More than the half of the subjects of the research found their knowledge about organic foods insufficient and declared that they obtain their knowledge via internet and television.Another important finding of the research is that subjects participated in this research think that chemicals which are used in the production of agricultural products may cause cancer. In consideration with these findings, proposals were presented for future scientific researches to raise the awareness of individuals about the organic foods.