Orhan Pamuk'un Kar romanının yapısal analizi ve düşünsel yapısı
Structural analysis of novel and the intellectual structure of Orhan Pamuk?s Snow
  1. Tez No: 279932
  2. Yazar: FATMANUR GÖRGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Nobel, roman, post modernizm, metinlerarasılık, üstkurmaca, Orhan Pamuk, Nobel, novel, postmodernism, ıntertextuality, metafiction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, Türk edebiyatında son yıllarda post modernist anlayışla eserler veren Orhan Ferit Pamuk'un Kar adlı romanını konu almaktadır.Mekân olarak Kars'ın seçildiği romanda, Kars sadece bir aşk hikâyesinin anlatıldığı şehir olmakla kalmaz, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin küçük bir temsili olma rolünü de üstlenir. Bu yüzden Kars'ta geçtiği varsayılan pek çok sosyal, siyasal ve ekonomik olay, aslında Türkiye'nin geçirdiği veya geçirmekte olduğu birtakım süreçlere göndermedir.Yazarın ilk ve son siyasi romanı olan Kar, metinlerarasılığın bolca kullanıldığı post modernist anlayışla yazılmış bir romandır. Nobel edebiyat ödülünü alan ilk Türk yazar olan Orhan F. Pamuk; devlet, millet, dil, din, terör, Doğu-Batı gibi kavramları iç içe alan bir kurgunun yanına, kişilerin kimlik arayışını ve çatışmalarını da ekleyerek eserinde vermeye çalışır.Çalışmamızda Kar romanı, yapısal analiz ve düşünsel yapı olarak iki ana başlık altında incelenmiştir. Yapısal analiz kısmında özet, vaka, şahıs kadrosu, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı, dil ve üslup incelemesi yer almaktadır. Düşünsel yapı adını verdiğimiz ikinci başlığımızın altında romanı, birinci bölümde elde ettiğimiz verilerden de hareketle, dönemin siyasi ve sosyal olaylarının esere yansıması, kullanılması ve kurgulanması açısından irdeledik. Nihayetinde eserin hangi açılardan edebi özellikler taşıdığı, post modernizmin romana ne derecede uygulanabildiği gibi konularda birtakım çıkarımlarda bulunduk.Tezimizin bibliyografya kısmında ise, yararlandığımız kaynakları belirttik.
Özet (Çeviri)
The current study reviews the novel ?Kar" (The Snow) by Orhan Ferit Pamut, a Turkish writer giving works with post-modernist concept in Turkish literature in recent years.In the novel in which Kars has been selected as scenery, the scenery is not only a city where a love story is told but also it serves as a little representation of State of Turkish Republic. Thus, a number of social, political and economical events presumed to occur in Kars are actually reflection of several processes that Turkey has been experiencing.The novel ?Kar?, which is the first and last political novel of the writer is a novel written with a post-modernist concept in which an intertextual language has so much been used. Being the first Turkish writer with Nobel Literature Award, Orhan F. Pamuk tries to reflect identity searches and conflicts of the people in his works among a fiction containing such concepts as the state, language, religion, terror, East-West, etc.In the current study, the novel ?Kar? was reviewed under two headings as structural analysis and intellectual structure. The section of structural analysis contains summary, case, cast, scenery, time, narrator and view of sight, language and style. In the second section named intellectual structure, we reviewed the novel in terms of reflections, use and fictionalization of political and social events to the novel based on the data from the first section. Finally, we drew some conclusion as to such issues as what literal characteristics the novel has and the extent to which post-modernism was applied in the novel.In the bibliography section of our thesis, we noted the references from which we utilized.