Social network sites, user rights and internet governmentality
Sosyal ağ siteleri, kullanıcı hakları ve internet yönetimi
- Tez No: 279938
- Danışmanlar: DR. LEMİ BARUH, YRD. DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ağ siteleri, çevrimiçi kullanıcı hakları, internet yönetimindeki hukuksal tutarsızlıklar, Social networks sites, online user?s rights, inconsistencies in internet governance
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Son yıllarda sosyal ağ sitelerinin popülaritesi ciddi oranda artmaya başlamıştır. Fakat bu sosyal ağların kullanımı bir taraftan kullanıcılara eşsiz bir bilgi paylaşım ortamı sunarken, diğer taraftan da sosyal ağ kullanımının (genel olarak internet kullanımının) global olmasından kaynaklanan sorunlara neden olmaktadır.Bu tez iki konuya odaklanacaktır. Birincisi, kullanıcılar sosyal ağları kullanıp, burada fikirlerini açıklarken, paylaştıkları bilgi ve fikirlerin onları yasal sorunlarla karşı karşıya getirebileceğinin farkında olmamaları, ikincisi ise ?birinci konuyla bağlantılı olarak- uluslararası bir ortam olan sosyal ağlarda yaşanan sorunların çözülmesinde, yasal yönden ülkeler arasında farklı ceza yöntemleri bulunması yüzünden kullanıcılar ve servis sağlayıcılarının yaşadıkları zorluklardır.Bu konular üzerinde durulurken; sosyal ağ çeşitleri ve kullanım alanları, kullanıcıların sosyal ağ kullanım motivasyonları anlatılacak, daha sonra kullanıcının farkındalığı ve internet yönetimindeki yasal tutarsızlıklar örneklerle anlatılacaktır.Bu çalışmanın esas amacı, sonsuz özgürlük ortamı olarak görülen internetin yaratabileceği sorunlara dikkat çekmek ve yasal açıdan ortada olan tutarsızlıklar hakkında kullanıcıyı bilgi sahibi yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Recently, popularity of online social network sites (SNS) has grown significantly throughout the world. On the one hand, SNS provide users with an arguably unprecedented capability to share information with others. On the other hand, globalized nature of SNS participation (and internet use in general) brings about several important issues regarding usage rights and governmentality. This thesis will focus on two issues in particular. First, users are generally unaware of the legal problems they may face when they share information and opinions via SNS. For example, increasingly, companies troll SNS sites to check for opinions that user?s voice about them (including but not limited to products). Opinions that may jeopardize companies? reputations increasingly result in lawsuits targeting the users who wrote about the company. Second, and related to the first dimension, is the cross-national inconsistencies in legislations addressing online user rights create an environment that is very difficult to navigate for both online users and social network service providers.The thesis will begin by summarizing research on social network site usage and users? motivation in using social network sites. Then, the thesis will discuss two dimensions of governmentality: ?User Awareness? (Chapter 3) and in ?Legislative Inconsistencies in Internet Governance? (Chapter 4). Finally, Chapter 5 will focus on three issues regarding free speech and defamation online, privacy rights of users? work place efficiency to illustrate the discussions made in the previous chapters.