Osmanlı Dönemi 19. yüzyıl modası ve değişimi
Ottoman 19 century fashion and changes
  1. Tez No: 279995
  2. Yazar: DİLEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şalvar, iç gömleği, entari, Baggy Trousers, inside his shirt, kirtle
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Osmanlı giyim kültürü, iki bin yıllık geçmişi olan, Orta Asya'nın kuzeyinde yaşamış Türklerin, göçebe atalarının giyim kültürüne dayanmaktadır. İki bin yıllık süreçte, yaşadıkları coğrafya ve yaşam koşulları sürekli değişmiş, karşılaştıkları kültürlerden etkilenen giyim, biçimsel olarak aynı ilkeler doğrultusunda kalmış, detaylar değişmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, 20. yüzyılda ömrünü tamamlayana kadar, altı yüzyıl, Anadolu topraklarını merkez edinip, yerleşik olarak yaşamıştır. Göçebeliğin gerektirdiği, sürekli hareket halinde olmaları nedeni ile hayatları at üstünde geçen, Orta Asya Türkleri, kendilerine benzer hayat tarzları olan kavimlerle ortak bir giyim kültürü yaratmışlardır. At üzerinde ve içinde mobilya bulunmayan çadırlarında konforlu yaşayabilmek için şalvar benzeri bir pantolon, bir iç gömleği ile önden boydan boya açık, yırtmaçlı beli kemerle bağlanan bir üst entarisi ya da kaftan giymişlerdir. Osmanlı giyiminde yüzyıllarca şalvar, iç gömleği, entari, kaftan ve hırkalar kullanılmıştır. Osmanlı giyim kuşamı, altı yüzyıl boyunca, benzer biçimdeki kıyafetlerden oluşmuş, batı etkilerinin baskın hale gelmesi ile 19. Yüzyılın ikinci yarısından başlayarak, son yetmiş beş yılında, diğer doğulu ülkelerde olduğu gibi, büyük değişiklik göstermiştir. Giyim kuşamındaki ilk değişim Sultan II Mahmut döneminde başlar; ancak kıyafette gerçek bir Batılılaşma yaşanması 19 Yüzyıl'ın ikinci yarısını bulur. 19. yüzyılın ortasından sonra kadın kıyafetleri Avrupa modası etkisiyle tamamen değişmiştir.
Özet (Çeviri)
Ottoman clothing culture, with a history of two thousand years, lived in the north of the Turks of Central Asia, nomadic culture based on the clothing of their ancestors. Two-thousand-year period, they live permanently altered the geography and living conditions, faced by the affected cultures, clothing, formal remained in line with the same principles as the details have changed. The Ottoman Empire, the 20th century life until you have completed the six-century, obtain and central Anatolian lands, lived as a resident. Required by nomadic, because they are constantly on the move at the top of their lives last, central Asia, similar to the lifestyles of the tribes themselves have created a common culture of clothing. Furniture is not comfortable to live in tents on a horse and like baggy pants, with an inner liner across the front open, waist belt is attached to a top entarisi slits or clothed with mantles. Centuries of Ottoman wear baggy trousers, underwear shirt, kirtle, robe and cardigans were used. The costumes of the Ottoman Empire, for six centuries, formed clothes similar format, with the west becomes the dominant effect of 19 Starting the second half of the century, in the last seventy-five, as in other eastern countries, has shown great changes. Clothing begins during the first exchange of Sultan Mahmud II, but a real Westernization kıyafette to live the second half of 19th century finds. 19. After mid-century women's clothing is completely changed due to European fashions.