TRT İstanbul Radyosu'nda 2000-2010 yılları arasında üretilen Türk sanat müziği programları ve analizleri
The analysis and proğrams of the Turkish art music produced by TRT Istanbul Radio in the years between 2000-2010
  1. Tez No: 279996
  2. Yazar: ONUR ASIM ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Radyo-Televizyon, Music, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: TRT İstanbul Radyosu, Müzik programları, Türk Sanat Müziği, TRT Istanbul Radio, Music Programs, Turkish Art Music
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Kitle iletişim araçları mevcut bilgiyi kitlelere iletir. Bunu yaparken de eğitim, eğlendirme, bilgilendirme ve toplumları aydınlatma görevini üstlenirler. Kitle iletişim araçlarının en önemlisi ise radyo ve televizyonlardır. Sesli ve görüntülü yayınları ile kitlelere ulaşılır. Günümüzde uydu yayıncılığı, bu araçların daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlamış bulunmaktadır. Kitle iletişim araçları teknolojideki gelişimler sonucu toplumlar üzerinde etkilerini daha arttırmışlardır.Bugün ülkemizde çok sayıda özel radyo ve televizyon bulunmakta, hatta mahalli yayın kuruluşlarının sayıları oldukça fazladır.Araştırmanın amacı TRT İstanbul Radyosunda üretilen müzik programlarının içinde Türk Sanat Müziğine ayrılan süre istatistiksel olarak ortaya konmaktadır.Bu araştırmada kaynak tarama yöntemi kullanılmıştır. Özellikle araştırmaya TRT yayınları ve temel olacak kitaplar öncelikle temin edilmiş. Daha sonra TRT İstanbul Radyosu arşivindeki çalışmalara, yayınlar ve programlarla desteklenmeye çalışılmıştır.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.1.Birinci bölümde TRT'nin yayın düzeni, yurtiçi ve yurtdışı radyolar ele alınmıştır.2.İkinci bölümde TRT İstanbul Radyosunda 2000-2010 yılları arasında üretilen müzik programları ele alınmıştır.3.Üçüncü bölümde TRT İstanbul Radyosunda 2000-2010 yılları arasında üretilen müzik programlarının yüzde oranları alınarak zaman dilimleri hesaplanmıştır.Sonuç olarak yapılan bu çalışmada TRT İstanbul Radyosunun yapımcı üniteliği üstlendiği müzik programlarının yüzdeleri çıkarılmış içinde Türk Sanat Müziğine ayrılan sürenin yüzdeleri hesaplanmış, yıllara göre iniş çıkışlar gösteren grafikte müzik programlarının sayılarının ve sürelerinin istatistik hesaplarının incelenmesi sonucunda, farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The communication tools for the masses, transmit the total information to the people. While doing this, it educates, give fun and illuminate people. The most important Mass Communication Tools are radio and television. They reach people by vision and sound. At the present time, satellite broadcasts help this tools to reach to the big masses of people. The communication tool's effects on the human beings have been risen depending on the development of the technology.Today, in our country, there are lots of private radios, televisions, also the number of local publishing instituions are quite much.The purpose of the research is to put forward the value and the time of the Turkish Art Music,in the music programs that produced by TRT Istanbul Radio in an statistical way.In this research, the source scanning method has been used. Firstly, looked in to the TRT publications and basic books and than the research has been supported buy the editions, programs and works in the TRT broadcasts.This work is made of 3 parts:1-In the first part; the TRT's broadcast order and domestic, overseas radios have been handled2-In the second part; The music programs that produced by TRT Istanbul Radio in the years between 2000-2010 have been handled.3-In the third part; The percents of the music programs that produced by TRT Istanbul Radio in the years between 2000-2010 have been calculated.As A Result, the percents of the music programs that produced by TRT İstanbul Radio and the times that seperated for the Turkish Art Music have been calculated. The differences have been seen as a result of the graphics that shows the number and time of the music programs in statictic arithmetic.