Bankalar açısından risk yönetiminin önemi ve Basel-II sürecinin risk yönetimi üzerindeki etkileri
The emphasis of risk management concerning banks and the influences of Basel-II process on risk management
- Tez No: 280122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT KARABIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Basel-I, Basel-II, Basel-III, Risk, Risk Yönetimi, Basel Komite, BIS, Basel-I, Basel-II, Basel-III, Risk, Risk Management, Basel Committee, BIS
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Ekonominin vazgeçilmez bir parçası olan bankacılık sektörünün faaliyetlerinde yaşanan olaylar, tüm sektörleri olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle son 20 yıl içerisinde yaşanan bankacılık sektöründeki krizler tüm dünya ülkelerini etkilemiş ve risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesinde kurulan Basel Komitesi finansal istikrarın korunması ve bankacılık uygulamalarında standartlaşmayı getirmek amacıyla 1988 yılında önce Basel-I kriterlerini daha sonra da 2004 yılında Basel-II kriterlerini yayımlamıştır. 2007 yılında Amerika'da başlayan küresel krizden sonra yaşanan olaylar ile birlikte günümüzde Basel-III kriterlerinin temeli atılmaktadır.Bu çalışmada bankalar açısından risk yönetiminin ne kadar önemli olduğu ve Basel-II kriterlerinin risk yönetimine olan etkileri ele alınmaya çalışılmıştır. İlk olarak, risk çeşitleri ve tanımlamaları yapılmış ve bankacılık sektörünün karşı karşıya kaldığı riskler hakkında bilgi verilmiş aynı zamanda risk yönetiminin neden gerekli olduğu ve risk yönetiminin önemini gösteren yaşanmış banka krizleri anlatılmıştır. Daha sonra Basel Komitesi, Basel-I ve Basel-II hakkında bilgiler verilmiş ve Basel-I ve Basel-II kriterlerinin risk yönetim süreçleri incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye'de ve Dünyada bankacılık sektörü risk yönetimi ve uygulamalarına yer verilmiş ve Basel-III kriterlerinden bahsedilmiştir. Risk yönetiminde uygulanan Basel-II kriterlerinin Amerika'da başlayan küresel kriz karşısında yetersiz kaldığı görülmüş ve risk yönetiminde yaşanan eksiklikler nedeniyle birçok banka batmış ve bunun üzerine Basel-II revizyona uğrayarak yerini Basel-III kriterlerine bırakmıştır. Yaşanan küresel krizden sonra risk yönetiminin ne kadar önemli olduğu tüm dünya ülkeleri açısından bir kez daha anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The events emerging on businesses of banking sector, which is an indispensable part of Economics, have a favorable or adverse impact on all sectors. The crises, occurring in the last 20 years in particular, on banking sector, influenced all world countries, and brought out how significant the risk management is. The Basel Committee established within Bank for International Settlements (BIS) published initially Basel-I criteria in 1988, and Basel-II criteria afterwards in 2004 for the purpose of that financial permanency is preserved, and bringing forth standardization on banking practices. The foundation of Basel-III criteria is laid within the events emerged after the global recession that commenced in America.In this study, that how significant the risk management concerning banks and the impacts of Basel-II criteria on risk management is strived to be covered. Initially, the information regarding the risk sorts and the risks that the banking sector encounters the definition of which is implemented is given, in the meanwhile, that is why risk management is significant and banking crises evindencing the significance of risk management is explained. Afterwards, Basel committee, gave information on Basel-I and Basel-II, and the risk management processes of Basel-II criteria are analyzed. In the last part, the banking sector risk management and practices in Turkey and on the whole World are taken into consideration, and Basel-III criteria are mentioned. It has been seen that Basel-II criteria, applied on risk management, fell short against the global crisis commencing in America, and many banks went bankrupt due to the deficits emerged on risk management, and, hereupon, Basel-II has yielded its place to Basel-III by being exposed to revision. Upon the global crisis that arouse, it is again understood by the world countries that how significant the risk management is.