Basel ıı sürecinde Kobi'lerin kredi risklerinin ölçülmesi
Measuring credit risks of Smes in the process of basel II
  1. Tez No: 229412
  2. Yazar: BAŞAK KIRMIZITAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel II, Kredi Riski, Temerrüt Riski, Temerrüt Halinde Kayıp, KOBİ, Basel II, Credit Risk, Default Risk, Loss Given Default, SME
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bankalar için sermaye, olumsuz koşulların gerçekleşmesi durumunda bankanınfaaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak son savunma hattıdır. Bu sebeple bankaların nekadar sermaye ile çalışması gerektiği sorusu banka denetim otoritelerinin temel çalışmaalanlarından birini oluşturmaktadır. Bankaların sermaye yeterliliklerinin uluslararası alandailk kez bir standarda bağlanması 1988 yılında Basel Komitesi tarafından Basel I'inyayımlanması ile gerekleşmiştir. Ancak bankacılık sektöründe meydana gelen hızlıgelişmeler karşısında Basel I kısa sürede sorgulanır hale gelmiştir. Bu sebeple, BaselKomitesi yeni bir sermaye yeterliliği standardı hazırlama çalışmalarına 1988'de başlamışve Basel II olarak adlandırılan yeni standardını ise 2004 yılında yayımlamıştır. AvrupaBirliği ülkelerinin 2007 yılı başı itibariyle uygulamaya başladığı Basel II standartlarınıTürkiye, 2009 yılı başı itibariyle uygulamayı planlamaktadır.Daha iyi risk yönetiminin teşvik edilmesi suretiyle sağlam ve istikrarlı bir finanssektörünün yaratılması nicel ve nitel bir takım unsurların bir araya gelmesiyle mümkündür.Basel- II, bu amaçla birbirini tamamlayan üç yapısal bloğun üzerine inşa edilmişbulunmaktadır. Yeni Uzlaşı'nın en kapsamlı bileşenini birinci yapısal blok oluşturmaktadır.Bu blokta, standart veya içsel derecelendirme yaklaşımlarına göre bankaların sermayeyeterliliği (kredi riski açısından) hesaplamaları öngörülmüştür. Standart yaklaşımlar,derecelendirme notlarını gerektirmesine rağmen, içsel derecelendirme yaklaşımlarına göreuygulanması daha kolay ve aynı zamanda risklere karşı daha az duyarlıdır. İçselderecelendirme yaklaşımları ise, karmaşık olmaları ve sağlıklı veri tabanlarınıgerektirmeleri sebebiyle, uygulanması daha zor ve risklere karşı daha fazla duyarlıdır.Banka ve denetim otoritesinin incelemesi ile kamuya açıklama yapmak yoluyla piyasadisiplininin sağlanmasına yönelik olan ikinci ve üçüncü yapısal bloklar ise, birinci yapısalblokta tercih edilen hesaplama yaklaşımlarından bağımsız olarak, finansal istikrar açısındanher zaman hedeflenmesi gereken unsurlardır.Bu çalışmada, Basel II standartları, KOBİ'lerin ekonomik önemi, Basel II'ye uyumsürecinde KOBİ'lerin kredi risklerinin ölçülmesi ve yönetilmesi konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
For banks, capital is the last line of defense which enables them to survive where adverseevents occur. On this account, determination of the minimum regulatory level of bankcapital has become one of the fundamental work fields for bank supervisers. Internationalstandardization of the capital adequacy regimes of banks was first realized by the BaselCommittee in 1988 through the publication of Basel I. But over against the rapiddevelopments in the banking sector, the validity of Basel I was started to be questionedafter a short while. On this regard, Basel Committee started the preparation of a newstandard for the capital adequacy in 1998 and published the new standard, which is namedBasel II, in 2004. Basel II standards, which Europen Union countries started implementingin the beginning of 2007, is projected to be implemented in the beginning of 2009 inTurkey.The creation of a sound and stable financial sector by motivating better risk management ispossible if certain quantitative and qualitative conditions are met. For this purpose Basel IIis built upon three complementary pillars. The most comprehensive component of the newaccord is the first pillar. In this part, capital adequacy calculations of banks are formulatedaccording to standard and internal ratings based methods. Although standard approachesrequire ratings, they are less sensitive to risks and easier to implement compared to theinternal ratings based approaches. On the other hand, internal ratings based approaches aremore sensitive to risks and requires more effort to implement since they are much morecomplex and necessitate a sound data base. Regardless from the first pillar, the secondpillar on supervisory review and the third pillar on market discipline via public disclosureare always important to achieve financial stability.In this study, the topics of Basel II standards, the economic importance of SMEs,measuring and managing credit risk of SMEs are investigated.