Yerel yönetimlerde kadın: Temsil ve katılım düzleminde cinsiyet sorunsalı (2009 Mart seçimleri sonrası analitik bir inceleme)
Local government women: Gender representation and participation problematic plane (2009 March elections after an analytical study)
  1. Tez No: 280132
  2. Yazar: NİLAY ÜÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER NEGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Siyaset, Yerel Yönetim, Katılım, Temsil, Women, Politics, Local Governance, Participation, Representation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Toplumun her alanında olduğu gibi siyasal alanda da kadınlar ikinci plana itilmişlerdir. Siyaset ile birleşmiş olan hırs, iktidar ve mücadele gibi kavramların, kadının fizyolojik ve psikolojik yapısı ile uyuşmaması nedeniyle, siyaset erkeğe özgü bir iş olarak tanımlanmıştır.Araştırma kapsamında, Türk kadınının siyasette arka plana itilmesindeki nedenler incelenip, çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışmadaki temel amaç, kadınların siyasetle ne kadar ilgili olduklarını, siyasete katılım düzeylerini ve siyasette ne şekilde temsil edildiklerini ortaya çıkarmaktır. Bu konuda, 2009 yerel seçimleri sonucunda, Türkiye'de sayıları yalnızca 26 olan bayan belediye başkanları ile mülakat yapılmıştır. Mülakatın yanı sıra, bayan belediye başkanına sahip olan Aydın ilinde ` Yerel Siyasete Kadının Katılımı' konusunda anket uygulanarak siyasete ne şekilde katıldıkları ve katılım düzeyleri öğrenilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, erkekler ile eşit haklara sahip olsalar dahi kadınların siyasete ilgi düzeylerinin düşük olduğu, bu durum sonucu olarak da siyasal katılım ve temsil oranlarının az olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As with every area of society in the political sphere, women were forced to the second plan. Politics is combined with greed, power and control concepts such as, consistent with the structure of women's physiological and psychological reasons, politics is a business man described as peculiar. Research under the background of Turkish women in politics causes reviewed, and solutions are presented. The main purpose of this study, they are about how women in politics, the level of participation in politics and in politics is to reveal in what way are being represented. In this regard, as a result of the 2009 local elections in Turkey, which counts only 26 women mayors were interviewed. In addition to the interview, the mayor of a questionnaire applied to women in the Aydin people participate in politics, in what way and tried to learn the levels of participation. As a result, even if they have equal rights with men with low levels of women's political interests, as a result of this situation low rates of political participation and representation was found.