II. Kılıç Arslan zamanında Türkiye Selçuklu Devleti'nin dış siyaseti (1155-1192)
The foreign policy of Türkiye Seljuks State in the period of II. Kılıç Arslan (1155-1192)
  1. Tez No: 280220
  2. Yazar: RİFAT DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ALİ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Kılıç Arslan, Selçuklular, Miryokefalon, Siyaset, İstikrar, II. Kılıç Arslan, the Seljuks, Miryokefalon, Policy, Stability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
II. Kılıç Arslan'ın yürüttüğü dış siyasetin amacı Anadolu coğrafyasında Büyük Selçuklu Devleti'nin vassalı olarak kurulan Türkiye Selçuklu Devleti'nin bağımsız bir devlet olma hüviyetini kazanmasını sağlamaktı. Çalışma Türkiye Selçuklu Devletinde II. Kılıç Arslan'ın (1155-1192) iktidar yılları ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada birinci elden ve ikinci elden kaynaklardan yararlanılmıştır. Siyasi olaylar tahlil edilirken, dönemin kaynakları öncelikle kendi içlerinde sonra günümüz tetkik eserleriyle karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte olaylar eldeki bilgiler ışığında dış siyaset cephesiyle yorumlanmaya çalışılmıştır.II. Kılıç Arslan'ın 1155'te tahta çıkışıyla beraber 37 yıllık bir saltanat devresini incelediğimiz bu çalışma, Giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.II. Kılıç Arslan'ın uyguladığı siyasi faaliyetler onu kendinden önceki Türkiye Selçuklu sultanlarından ayırmış ve bu siyasi manevralar Türkiye Selçuklu Devleti açısından bir dönüm noktası olmuştur. Onun döneminde içeride ve dışarıda yapılan başarılı mücadeleler neticesinde devlet istikrara kavuşmuş ve bunun sonucunda devlet her alanda gelişme dönemine girmiştir.1176 yılında kazanılan Miryokefalon zaferi sayesinde Anadolu'nun Türkleştirilmesi süreci önemli bir ivme kazanmıştır. 1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu'ya yerleşmeye başlayan Türkler Miryokefalon zaferinden sonra Anadolu'nun kesin olarak bir Türk vatanı olmasını sağlamıştır.Kılıç Arslan döneminde Anadolu'da siyasi üstünlük, Bizans'tan Selçuklulara geçmiştir. Böylece Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesi hız kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of external politics conducted by II. Kılıç Arslan was to provide the statute of being an independent state to Türkiye Seljuks State which was established in Anatolian geography as a vassalage of the Great Seljuks Empire. The study is limited by the years of II. Kılıç Arslan?s ruling period (1155-1192) in Türkiye Seljuks State. First-hand and second-hand sources are used in this study. The sources of the period are primarily analysed in themselves and then by comparing with current scrutinning sources, events are interpreted in the light of the current informations with external political views.This study, in which we review a 37 year reign beginning with the II. Kılıç Arslan?s accession to the throne in 1155, consists of an introduction and three other parts. These political activities conducted by II. Kılıç Arslan set him apart from his predecessors and this political maneuvers became a turning point for Türkiye Seljuks State. In his time, as a result of the successful struggles at home and abroad, the state gained stability, consequently the state entered a period of development in all areas.Thanks to the Miryokefalon victory won in 1176, the process of Anatolia?s Turkification gained an important momentum. The Turks who began to settle in Anatolia with 1071 Malazgirt victory, insured Anatolia as a Turkish land after Miryokefalon victory for certain.The political hegemony of Anatolia changed hands from Byzantine to Seljuks in the period of II. Kılıç Arslan. Thus, the conquest of Anatolia and the movement of Turkification gained momentum.