Türkiye'de belediye borçlarının genel bütçeye etkileri: 1980-2009 dönemi analizi
The effects of municipalities debts in Turkey on general budget: Analysis of 1980-2009 period
  1. Tez No: 280264
  2. Yazar: AHMET KAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECAT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe açıkları, Belediyeler, Borçlanma, Hazine garantili borçlanma, Uzlaşma, Budget deficits, Municipalities, Borrowing, Treasury guaranteed borrowing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Türkiye'de belediyeler 1990 sonrası dönemde oluşan finansman ihtiyaçlarını karşılamak için sıklıkla borçlanma yoluna başvurmuşlardır. Özellikle bu dönemde Hazine garantili dış borçlanma belediyeler için çok cazip bir kaynak haline gelmiştir. Çünkü Hazine garantisi ile verilen krediler geri ödenmediğinde Hazine borçlu duruma gelerek belediyelerin bu borçlarını üstlenmektedir.Belediyelerin borcunu ödememesi sonucu Hazine tarafından öngörülemeyen bu tutarlar nedeniyle oluşan nakit problemleri, hem kamu harcamalarının finansmanı için toplanan vergi ve vergi dışı gelirlerin Hazinenin nakit açıklarında kullanılmasına, hem de beklenenden daha fazla gerçekleştirilen borçlanma nedeniyle faiz giderlerinin artmasına neden olmuştur. Sonuçta bu giderler bütçe açığını artırıcı bir etki meydana getirmiştir.2000'li yıllarda yürürlüğe giren yasal düzenlemelerle Hazine üzerinde ciddi yük oluşturan garantili kredilere sınırlandırmalar getirilmesi ile belediyelerin Hazine garantili dış borç stokunda ve üstlenilen garantili kredilerde azalışlar yaşanmıştır. Bu azalışlar nedeniyle Hazine garantilerinden kaynaklanan bütçe açıkları da azalmıştır. Ancak önceki dönemlerin birikimi sonucu vadesi geçmiş Hazine alacakları ile beraber belediyelerin diğer kamu kurumlarına olan iç borçları yıllar itibariyle artış göstermiş ve uzlaşma müessesesi adı altında yapılan yasal düzenlemelerle bu borçlara ait alacakların bir kısmı silinmiştir. Silinen bu alacaklar yine bütçe açıklarını artırıcı bir etki meydana gelmiştir.Sonuçta 1990'lı yıllarda oluşan bütçe açıklarının bir nedeni belediyelerin garantili dış borçlarının Hazine tarafından üstlenilmesi iken, 2000'li yıllarda bu nedenlerden biri ?uzlaşma müessesesi? ile alacakların silinmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey funding to meet the needs of municipalities after 1990 is often resorted to borrowing. Especially in this period, the Treasury guaranteed external debt has become a very attractive source for the municipalities. Because the Treasury guarantee loans not paid back, Treasury owed to debs that assumed by municipalities.Municipalities can not pay the debt by the Treasury as a result of this unforeseen amounts of cash because of problems occurred. Consisting of cash problems, both, tax and non-tax revenues collected to finance public expenditures and the Treasury's use of cash deficits as well as higher than expected interest expenses, led to an increase in borrowing. After all these expenses have created an impact to increase the budget deficit.The guaranteed loans which is serious burden on Treasury. have been limitationsby the legal regulations came into force in the 2000s. In this regard, guaranteed loans undertaken by municipalities and the Treasury guaranteed external debt stock has experienced decreases. However Treasury overdue receivables, as a result of the accumulation of earlier periods, with the domestic debt of municipalities to other public institutions has increased over the years. And under the name of the institution of legal regulations, some of the liabilities of the receivables has been deleted. Deleted these receivables gave rise to an enhancing effect on budget deficits again.As a result, a major cause of budget deficits of the 1990s, municipalities Treasury guaranteed external debts that were assumed by the Treasury, a major cause of budget deficits in the 2000s is“institution of reconciliation”with the deletion of the receivables.