Sudan ve uluslararası politikada Darfur krizi
Sudan and Darfur crisis in international politics
  1. Tez No: 280301
  2. Yazar: ÖZGÜN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sudan, Güney Sudan Sorunu, Darfur Krizi, Sömürgecilik, Ömer el-Beşir, Sudan, Southern Sudan Problem, Darfur Crisis, Colonialism, Omar al-Bashir
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Afrika kıtasının en geniş ülkesi olan Sudan; etnik, dini ve kültürel açıdan dünyanın en heterojen toplumlarından biri olma özelliğiyle dikkat çekmektedir. Etnik, dini ve kültürel farklılıklar, sömürge döneminde yapay sınırlar yaratılırken ortaya çıkartılmış ve birçok Afrika ülkesi gibi Sudan'a da sömürge mirası olarak bırakılmıştır. Sömürge dönemi boyunca farklılıkların vurgulanması suretiyle ülke, kontrol altında tutulmak istenmiştir.Sudan 1 Ocak 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ancak sömürgecilik politikalarının izleri, bağımsızlıktan günümüze gelen birçok sorunla birlikte kendini göstermeye devam etmiştir. Zira Afrika'nın en uzun iç savaşı ile Güney Sudan sorununun devam ettiği bir dönemde patlak veren Darfur krizinin çerçevesini sömürgecilik politikaları ekseninde yaratılan yapı çizmektedir. Ekonomik sorunların yanı sıra bağımsızlığın ardından yaşanan siyasi çekişmeler ve istikrarsız siyasi yapı Sudan'ı bölünmenin eşiğine getirmiştir. Sudan'ın halen başa çıkmaya çalıştığı birçok meselenin temelinde, kuzey ve güney bölgelerini ayrıştıran ve halkı birbirine yabancılaştıran sömürge politikaları yatmaktadır.Jeopolitik öneminin yanı sıra sahip olduğu zengin yer altı kaynakları, Sudan'a olan ilgiyi canlı tutmuş ve ülkenin iç meselelerine dış aktörlerin müdahalelerini kaçınılmaz kılmıştır. İlk olarak Güney Sudan sorunuyla uluslararası arenada yer bulan Sudan, Darfur kriziyle birlikte özellikle 2003 yılından itibaren dünya kamuoyunun en çok ilgilendiği konulardan biri olmuştur. Darfur bölgesinde yaşanan şiddet olayları Beşir yönetimini, Batı dünyasının hedefi haline getirmiştir. Sudan; ABD, Çin ve AB'nin siyasi ve ekonomik çıkarları çerçevesinde şekillenen bir rekabet alanına dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Sudan is the biggest landmass of African continent which attracts attentions with her heterogenic society in terms of ethnicity, religion and culture. Ethnic, religious and cultural differences appeared when artificial borders were created by colonial powers. These differences were left as colonial legacy to Sudan as left to many African countries.Sudan declared her independence in 1st of January 1956, however shadow of colonial policies were seen in many issues which comes from past to the present. In this respect, political structure which was created by colonial policies played considerable role in Darfur crisis in the period that problem of southern Sudan and Africa?s long standing civil war continued. In addition to economic problems, political contestation and unstable political structure led Sudan in the brink of separation. Thereby in this regard, core of the issues with which Sudan has still tried to cope stems from colonial policies that has led to alienation of people and separation of the South and the North.In addition to her geopolitics significance, the rich natural resources of Sudan led to foreign intervention inevitable to country?s domestic issues. As a result of that, initially Sudan attracted attentions in international arena with the problem of the Southern Sudan. Afterwards, with outbreak of Darfur crisis, Sudan has became one of the most significant issue in which international community interested in since 2003. Besides, atrocities that took place in Darfur region empowered the interventionist arguments of western world and made the administration of Bashir target. As a result of that, Sudan turned into an arena where the USA, the EU and China cope with each other in order to maximize their economical and political interests.