Politik psikoloji bağlamında Ermeni kimliğinin siyasallaştırılması (Haytoug dergisi örneği)
The politization of the Armenian identity: A study on political psychology (case study on Haytoug magazine)
  1. Tez No: 280302
  2. Yazar: BAHAR SENEM ÇEVİK ERSAYDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik psikoloji, Ermeni diasporası, Kimlik, Haytoug dergisi, Siyasal İletişim, Political psychology, Armenian diaspora, Identity, Haytoug magazine, Political Communication
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
ABD'de yaşayan yaklaşık 1 buçuk milyon Ermeni'nin büyük bir çoğunluğu kimliğini siyasallaştırmıştır. Ermeni kökenli Amerikalıların önemli bir kısmı evlatlarını ?düşman Türk? propagandasına maruz bırakarak ve kimliğindeki mağdur öğeleri nesilden nesile aktararak kindar gençler yetişmesine sebep olmaktadır. Ermeni kimliğinin ve bu kimliğin belkemiğini oluşturan diasporanın temeli 1915 olayları veya Türk-Ermeni ihtilafına dayanmaktadır. Diaspora iki çeşit propaganda etkinliği uygulamaktadır. Birincisi dışarıya yönelik, ülkelerin ve toplumların Ermeni davasını kabul ?soykırım? olarak kabul etmesi çabalar; diğer ise içeriye yönelik yani diasporanın kendi içindeki kimlik propagandasıdır. Kimliklerini mağduriyet psikolojisi temelinde yaşatmaya çalışan diaspora, sahip olduğu örgüt ve medya gücü ile mağdur kimliğini yaymaktadır.Ermeni diaspora medyası grup içi bilgilendirme faaliyetleri yanında bireylerin kimlik inşası ve sosyalleşme işlevlerine de destek vermektedir. Örgütler ve örgütlere bağlı medyalar bireylerin aile içerisinde oluşturdukları kimliğe ek olarak bireylerin siyasallaşmasına katkıda bulunmaktadır. Aile içinde öğrenilen değerler iyi, kötü, dost, düşman, kültür, dil, din ve gelenek gibi bazı kimlik özellikleri bireyin okul, dernek ve örgüt gibi sosyalleşebileceği ortamlarda daha detaylı olarak şekillenmektedir. Yapay bir süreç olan bu propaganda mekanizması ve yeni bir toplumsal bellek inşası gençlerin zihinlerindeki algıları yönlendirmeye devam etmektedir.Bu politik psikoloji çalışmasında Ermeni diaspora kimliği betimsel bir yöntem ve içerik analizi kullanarak psikolojik bir perncereden incelenmiştir. Diaspora kimliğinin incelenmesinde daha önce Ermeni diasporası ile ilgili yayımlanmış çalışmalar incelenerek, AYF'nin (Ermeni Gençlik Federasyonu) Haytoug dergisi ve Sassounian davasının mahkeme tutanakları ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda ise uzman görüşlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A large segment of the Armenian Americans have politicized their identities. Many of the Armenian Americans indoctrinate the image of ?enemy Turk? to their children, transmit the victim identity from one generation to another and thus generate new generations whose hatred is bred in the bone. The basis of the Armenian diaspora identity are the events of 1915 and the present Turkish-Armenian conflict stemming from the 1915 events. The Armenian diaspora conducts two types of propaganda. The first one is outward, towards the other nations, parliaments and people who are being persuaded into accepting the Turkish-Armenian conflict as ?Armenian genocide?. He second one is inward, toward the diaspora itself who are being propogated a specific type of victim identity. The diaspora is spreading the victim identity via the media and organizational network.Armenian diaspora media supports the establishment of the traditional Armenian identity and socialization as well as in-group news feed. Armenian organizations and those media linked to the organizations build on the identity already constructed by the family and enables the individuals to politicize. Values learned in the family such as friends vs. enemies, culture, language, religion and traditions are practiced in schools and various organizations. This indoctrination and propaganda cycle can be described as societal memory building which disrupts and mass perceptions.This political psychology study, uses a descriptive method and content analysis to analyze the Armenian diaspora identity through a psychological lens. Following a thorough literature review Haytoug magazine -published by the AYF (Armenian Youth Foundation)- and Hampig Sassonian?a court hearing was analyzed. In addition, expert opinions are presented to support the thesis.