Tüketici davranışlarının terör yönetimi teorisi çerçevesinde incelenmesi
Investigation of consumer behavior from the perspective of terror management theory
- Tez No: 280326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MERT TEKÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma insanın ölümlülüğünün farkında olmasından kaynaklanan kaygının tüketici davranışlarını ve özellikle de materyalist tüketimi nasıl etkilediğini terör yönetimi teorisinin sunduğu açıklamalar çerçevesinde ele almaktadır. Terör yönetimi teorisine göre insan hissettiği ölüm kaygısını bastırabilmek için kendini anlamlı bir gerçekliğin içerisinde yaşıyor olduğu ve bu gerçekliğin içerisinde değerli bir benliği olduğu yönünde ikna etmeye çalışmaktadır. Kişinin kendini değerli kılabilmesi ancak üzerine kendi değerliliğini inşa edebileceği, kabul edilmiş değerler sisteminin varlığıyla yani kültürel dünya görüşleriyle mümkündür. Tüketim de kültürün önemli bir boyutudur ve birçok modern toplumda tüketim benlik değeri arayışının bir parçası olarak görünmektedir. Tüketimin benlikle olan bu ilişkisi onun bir terör yönetimi mekanizması olarak işleyebileceğini düşündürmektedir. Çalışmamızda ölüm kaygısının kişilerin tüketim tercihlerini örtük olarak etkilediği yönündeki varsayım deneysel yöntemle sınanmıştır. Kendi ölümleri hatırlatılan / hatırlatılmayan katılımcılar yüksek ya da düşük statülü ürünlere ne kadar fiyat ödemek isteyebileceklerini ve bu ürünleri satın alma niyetlerini değerlendirmişlerdir. Ayrıca benliğe ilişkin tehdidin, varoluşsal kaygının tüketim üzerindeki etkisinde rolü olup olmadığı da incelenmiştir. Sonuçlar ölüm kaygısının genel olarak satın alma niyetini artırdığına işaret etmektedir. Buna göre, insanlar varoluşsal terörü bastırmak için aşırı tüketim eğilimine girmekte ve materyalist kültüre özgü davranış biçimlerini ön plana çıkarmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study discusses how anxiety aroused from the awareness of death affects consumer behavior and materialist consumption in particular, regarding to the explanations derived from terror management theory. This theory posits that people control the terror of death by convincing themselves that they are living in a meaningful reality and they have enduring significance within this meaningfulness. People require accepted value systems, namely cultural worldviews, in order to develop bases to obtain self-value in this constructed meaningfulness. Consumption constitutes one of the main dimensions in culture and in many modern societies it seems to be an instrument for self-value enhancement. This relationship between self and consumption triggers the idea that consumption can function as a terror management tool. In an experimental design, we tested the hypothesis that existential anxiety implicitly effects consumer behavior. Subjects who were reminded / not reminded of their own death evaluated their willingness to pay and purchase intent toward either high- or low-status products. We also checked if self-perception has any role in this expected mortality salience?s effect on consumption. Results pointed out that, in general, existential anxiety increases purchase intent. According to this, in order to buffer existential anxiety the propensity to consume increases excessively and patterns of behavior which reflect materialistic culture become more prominent.
Benzer Tezler
- Terörizm ve temel makroekonomik göstergeler arasında nedensellik analizi: Türkiye örneği
Causality analysis between terrorism and basic macroeconomic indicators: The case of Turkey
YAVUZ ÖZKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
EkonometriGaziosmanpaşa Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TÜRKER ŞİMŞEK
- Ölüm kaygısının tüketici davranışları üzerindeki etkileri
Effect on consumer behavior of death anxiety
GÜZİN KOTAN
- Yurt dışına çıkma niyeti olan Türk turistlerin algıladıkları risklerin destinasyon seçimine ve satın alma niyetine olan etkisinin belirlenmesi
Determination of effect of risks perceived by Turkish tourists intending to go to abroad on selection of destination and purchase intention
EZGİ TÜRKMEN
Doktora
Türkçe
2018
TurizmBalıkesir ÜniversitesiTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET OĞUZHAN İLBAN
- Sosyal yenilikçiliğin ürün ilgilenimi üzerine etkisi (Çevreci tüketiciler ve çevre dostu ürünler üzerinde bir araştırma)
The effect of social innovation on product involvement (A study on environmental consumers and environmentally friendly products)
TAYFUN GÜVEN
Doktora
Türkçe
2019
İşletmeAtatürk Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
PROF. DR. F. BURCU CANDAN
- Kişilik özellikleri ile algılanan risk arasındaki ilişkilerin incelenmesi üzerine bir araştırma
A research on investigation the relationship between personality traits and perceived risk
ARZU DENİZ