İspanya iç savaşı ve Türkiye
Spanish civil war and Turkey
- Tez No: 280325
- Danışmanlar: PROF. ENGİN BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tezin amacı İspanya İç Savaşı'nın Türk dış politikası ve Türk iç politikasını nasıl etkilediğinin ortaya konmasıdır. Bu kapsamda öncelikle ilk çağlardan 20. yüzyıla kadar İspanya tarihinin iç savaşı şekillendiren noktaları üstünde durulmuştur. Tezin bu bölümde ilk olarak, İspanya coğrafyasının tarihsel gelişim süreci içinde siyasi yapı, kültür, iktisadi yapı gibi özelliklerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda İspanya tarihine paralel olarak gelişen devrimci durumların tarihsel gelişimi detaylandırılmıştır. Bölümle ilgili bir diğer amaç, iç savaş İspanyası'nda bileşkesini bulan bu özelliklerin tezin ?İspanya İç Savaşı ve Türkiye? başlıklı ikinci bölümüne dayanak oluşturmasıdır.Tezin ikinci bölümünde İspanya İç Savaşı-Türkiye ilişkileri dış ve iç politika olmak üzere iki boyutta incelenmiştir. İlk boyutta öncelikle Türk dış politikasını şekillendiren tarihsel, dönemsel unsurlar üzerinde durulmuş ve dönem içinde Türkiye-İspanya ilişkileri ve iç savaşın uluslararası ortamda doğurduğu sonuçlar bu çerçeve üzerinden değerlendirilmiştir. İkinci boyutta iç savaşın Türkiye'de dönem itibarı ile var olan ideolojik bölünme içinde yarattığı etkiye değinilmiş, bunun için öncelikle Türkiye'de sol ve sağ düşüncenin yapısı ve bunların iktidar ile ilişkileri tanımlanmıştır. Bu kapsamda önceki bölümde irdelenen iç savaş ve İspanya'daki devrimci durumlar dayanak alınarak Türkiye'deki farklı ideolojiye sahip grupların iç savaştan eylemsel ve düşüncesel olarak nasıl etkiledikleri üzerinde durulmuştur. Bir diğer noktada da Türk dış politikasının iç savaşla ilgili eğilimlerinin iç politikaya yansımaları ve ülke içindeki muhalif grupların iktidar ile ilişkilerine olan etkisidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to depict how the Spanish Civil War affects the Turkish domestic politics and Turkish foreign policy. In this context, the points of the Spanish Civil War that shaped the history of Spain from the first ages to the 20th century are emphasized first. In this chapter of the thesis, its aimed to define political restructuring, cultural and economical structure of the Spanish territory chronologically. In this context, development of revolutionary movements within the history of Spain are detailed. Another aim is to make all these components of Spanish Civil War a basis to the second chapter titled as ?Spanish Civil War and Turkey?.In the second part of the thesis, the Spanish Civil War-Turkey relations are examined in two dimensions: foreign and domestic policy. At first phase, it?s given an emphasis to historical and periodic elements that shaped Turkish foreign policy. In this term, Turkish-Spanish relations and the results which the civil war caused in international scene are evaluated through that frame. At second phase, the effects on the ideological fractions existed at that time are mentioned. For this purpose, the structure of the left and the right in Turkey and their relations with authority are defined. In this context, how different ideological fractions in Turkey are affected operationally and ideologically by the civil war are explored based on the civil war and the revolutionary movements in Spain mentioned in the previous section. Another point is; reflection of civil war tendencies of Turkish foreign policy to internal politics and the effect on the relations between these groups and the authority.
Benzer Tezler
- The Times ve New York Times Gazetelerinin gözüyle Avrupa ve Türkiye'de tek partili yönetimlerin dış politikası (1923-1939)
Foreign policy of one-party rules in Europe and Turkey through The Times and New York Times Newspapers (1923-1939)
GAMZE EKİNCİ
- From empire to nation: Women and nation building in Spain and Turkey, 1898-1936
Başlık çevirisi yok
HALE ÖVEROĞLU
- Türk-Alman evliliklerinde dini aidiyetin rolü
The role religious belonging among Turks and German marriages
ABDULMUTTALİP BAYCAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
DinSakarya ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET FARUK KILIÇ
- Türk basınına göre Atatürk'ün İstanbul'daki faaliyetleri (01 Temmuz 1927-10 Kasım 1938)
Atatürk's activities in Istanbul, according to the Turkish media (1 July 1927-10 November 1938)
HALUK ÇAĞLAR
Doktora
Türkçe
2011
Türk İnkılap TarihiMarmara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. VAHDETTİN ENGİN