Kadın ve dekadans: Colette'in eserlerinde Fin-de-Siècle motifleri
Women and decadence: Fin de Siècle motifs in Colette?s works
- Tez No: 280337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN YILDIRIM KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, French Linguistics and Literature, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Colette, Dekadans, Fin de Siècle, Feminist Edebiyat Eleştirisi, Colette, Dekadent movement, Fin de Siècle, Feminist Literary Criticism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Fransız Edebiyatı'nın önemli isimlerinden Sidonie Gabrielle Colette (1873?1954), hem yaşamı hem de eserlerinde işlediği konular bakımından sıradışı bir yazar olarak karşımıza çıkmaktadır. Colette'in önemi, döneminin genellikle dişilik (biyolojik anlamda) ve kadınlık (toplumsal anlamda) arasında bocalayan bedenlerini, bu ikilemden kurtararak bunu bir zevk unsuruna dönüştürmesinden kaynaklanmaktadır.Bu tez, Colette'in La Retraite Sentimentale (1907), Chéri (1920), La Fin de Chéri (1926) ve La Chatte (1933) eserlerinde yeniden biçimlenen kadın ve erkek imgelerini Fransız feminist eleştirinin kuramcılarına ve kavramlarına dayanarak incelenmektir. Muhafazakâr eğilimlerin ağır bastığı 19. yüzyıldan 20. yüzyılın modernitesine geçişte toplumsal cinsiyet rollerinin fin-de-siècle edebiyatında nasıl kutuplaştığı ve hangi motiflerle sunulduğu irdelenmektedir. Kadın yazar Colette'in eserlerinde, erkek egemen ideolojilerin ve kurguların egemen olduğu Dekadans'ın bir kadın yazar için ne ifade ettiği, edebiyatta eleştirel bir okumayla hangi sonuçlara varılacağı araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation considers fin-de-siècle motifs of gender relations as they are represented in Colette?s novels La Retraite Sentimentale (1907), Chéri (1920), La Fin de Chéri (1926) and La Chatte (1933). First, it focuses on ways in which Colette?s novels can be related to debate on gender identity during the decadent movement. This debate focuses on a more generalized sense of cultural despair that was discernible after 1870 in diverse political, social and literary discourses. Whereas some commentators have argued that Colette?s novels reproduce reactionary and anti-feminist stereotypes, this dissertation suggests that the ambiguities evident in Colette?s figures reveal the inconsistencies and limitations of the ideals of femininity and masculinity that were widely promoted during this period. Second, the dissertation examines in more detail the usage of écriture féminine and writing the body from the perspective of French literary criticism. In conclusion, Colette?s novels equally flag up the difficulties inherent for both sexes as they attempt to negotiate a space for their identity within the competing gender discourses of French decadent movement.