2000 sonrası Türk sinemasında kadın temsilleri
Female representations in the Turkish cinema after 2000's
  1. Tez No: 280338
  2. Yazar: EMEL YALAMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TAKIMCI İMANÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Türk Sineması, Kadın Temsilleri, Eril Söylem, Cinema, Turkish Cinema, Female Representations, Male Discourse
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Eski Türklerden bu yana, kadın, İslamiyet, Osmanlı kültürü, Kemalizm ve Modernizmin etkisi altında farklılaşan ancak özünde değişmeyen rolleri üstlenmiştir. Tarihsel süreçte Türk kadınının toplumsal konumunda önemli dönüşümler yaşandığı, günümüzde halen katı bir biçimde korunan ataerkil yapı içerisinde kadının eğitim, çalışma hayatına katılım, şiddet ve fuhuş gibi sorunlarının sürdüğü görülmektedir. Türk sineması, ataerkil düzenin idealize ettiği toplumsal cinsiyet rollerini modern toplum yapısında temsil eden en önemli araçlardan birisi olagelmiştir. Teknik alandan oyunculuğa kadar hemen hemen her alanı erkeklerin hakimiyetinde olan sinemanın kadın ile olan ilişkisi, özellikle kadın temsilleri etrafında şekillenmiştir. Çalışmada, Türk modernleşmesinin kadının toplumsal konumu üzerindeki etkileri ve günümüz toplumunda kadının eğitim, istihdam, şiddet ve seks işçiliği sorunları tartışılmış, Türk sinemasında yer alan güncel içerikli filmlerde kadın temsillerinin ataerkil ideolojiye uygun inşa edilip edilmediği, günümüz gerçekliği ile ne kadar örtüştüğü ve kadın sorunlarına dair bir söylem geliştirip geliştirmediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since Ancient Turks, woman has assumed different roles, which have been essentially same under the effects Islam, Ottoman culture, Kemalism and Modernism. Through historical course, it is observed that important changes have been experienced in the social status of the Turkish woman and that issues like education, participation in working life, violence and prostitution have remained within the patriarchal structure which is preserved solidly in today?s society. Turkish cinema has been one of the most important tools that represents social roles idealized by the patriarchal order. Relationship between woman and cinema whose almost any field from technical field to acting is dominated by men, is constructed especially around female representations. In this study, the effects of Turkish modernization on social status of woman and education, employment, violence and prostition problems of woman have been discussed; if the female representations have been constructed according to the patriarchal ideology, how much they overlap with the actual reality and whether a discourse on women?s issues has been developed or not have been analyzed.