Firma değeri ile sermaye yapısının ilişkisinin matematiksel modellerle incelenmesi
An investigation about the relationship between firm value and capital structure with mathematical models
  1. Tez No: 280421
  2. Yazar: BUKET BÜYÜKKONUKLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CİVAN, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağları, ANFIS, Firma değeri, Kaynak yapısı, Artificial neural networks, ANFIS, Firm value, Capital structure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Firma değeri, hisse senedi piyasasında yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için yatırım sürecine, firma sahipleri ve finans kuruluşları için finansman sürecine yön veren önemli bir ölçüdür. Bu sebeple firma değeri, pek çok araştırmacının üzerinde çalıştığı bir alan olmuştur. Bu çalışmada firma değeri ile firmanın kaynak yapısı ilişkilendirilmiştir. Firma değerini belirleyen faktörler olarak, kaynak yapısı kalemlerine yer verilmiş, modeller bu doğrultuda oluşturulmuştur. Çalışmada Türkiye İMKB Sınai Endeksi'ne kayıtlı firmaların 2004-2008 yıllarına ait verileri kullanılmıştır. Kullanılan veriler İMKB'nin web sitesinden elde edilmiştir. Analiz yöntemi olarak belirsizlik durumlarında ve öngörüde sıklıkla kullanılan Adaptif Ağ Temelli Bulanık Mantık Çıkarım Sistemi(ANFIS) ve Yapay Sinir Ağları modelleri kullanılmıştır. Geliştirilen modellerle, firmaların değerlerinin 1 yıl önceden tahmin edilebilmesi amaçlanmıştır. Sektör bazında ve sektör ayrımına gidilmeden yapılan analizlerde kurulan modeller neticesinde ANFIS'in firma değeri öngörüsünde başarılı sonuçlar verdiği, YSA ile kurulan modellerin ise yüksek hata payları ile istenilen sonucu vermediği görülmüştür. Sonuç olarak, firmanın (t+1) dönemindeki piyasa değeri çok küçük hata payları ile tahmin edilmiştir. ANFIS ve YSA modellerinin uygulanmasında MATLAB programından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Firm value is an important measure which directs investment process for investors in stock market and financing process for firm owners and financial institutions. Therefore, firm value is the field on which most researchers study. Firm value was associated with capital structure of the firm in this study. Capital structure components were handled as factors determining firm value and models were composed accordingly. In this study the data covering 2004-2008 which includes the firms that operate on textile industry on Turkey IMKB industrial index was used. The data was gathered from the official web site of IMKB. The method of ANFIS which is frequently used on uncertainty situations and prediction and Artificial Neural Networks were used. With these models, predicting firms? values one year before now were intended. As a result of the models in the analyses which are not discriminated between sectors and on the basis of sector, it was observed that ANFIS produced successful results on firm value prediction and models with Artificial Neural Network was inadequate with high error portions on prediction of firm value. In conclusion, the market value of the firm in (t+1) period was predicted with small error rates. MATLAB software was used on applying ANFIS and ANN models.