Corporate governance practices in Turkey during the European Union harmonization process: Voting results in general meetings
Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'de kurumsal yönetim uygulamaları: Genel kurullarda oylama sonuçları
  1. Tez No: 280457
  2. Yazar: GÖKHAN AKTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN DENİZ KÖKSAL, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, Türkiye, Avrupa Birliği, Genel kurul, Oylama sonuçları, Corporate Governance, Turkey, European Union, General Meetings, Voting Results
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kurumsal Yönetim, bir şirketin paydaşları, idaresi ve yönetim kurulu arasındaki ilişkileri tanımlayan bir dizi kurallar zinciridir. Özünde ise mülkiyet ve kontrol ayrışımından ortaya çıkan sonuçlarla ilgilenir. Fakat, bu demek değildir ki kurumsal yönetim sadece hissedarlar ile yöneticilerin arasında vuku bulur. Güçlü yönetim standartlarının varlığı sermaye ve ekonomik büyümeye kolay nüfuz hakkı sağlar. Doğru tasarlanmış yönetim kuralları adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkelerine dayanmaktadır. İyi ve doğru kurumsal yönetimin hayata geçirilebilmesi için, özel mülkiyet hakkı, çerçeve kanunlar ve basın özgürlüğü gibi ilkeler olmazsa olmazlar arasındadır. Bir bütün olarak, kurumsal yönetim sadece şirket performansı değil, aynı zamanda toplumun ve ekonominin performans göstergesidir.Bu çalışma Avrupa Birliği üyeliğinde ilerleyen Türkiye'deki kurumsal yönetim anlayışını ve buna verilen önemi incelemektedir. Bu doğrultuda kurumsal yönetimin ülkedeki gelişimi ele alınıp, bugünkü durum ışığında gelecek dönemler için öneriler sunmaktadır. Yanısıra, Türkiye'deki hissedarların genel kurullara katılım seviyeleri ve oy sonuçları incelenerek, hissedar eylemciliğinin boyutları ve Avrupa Birliği ülkelerine nazaran hangi konumda bulunulduğu çalışma içinde ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a chain of a set of rules which describes the relationships between shareholders, executives and board of a company. In its essence, corporate governance deals with the results of the dispersion between ownership and control. However it is not the fact that corporate governance is an issue between only shareholders and management. It has wide social and institutional aspects. The presence of strong governance standards creates smooth penetration paths to capital and economic growth. The properly designed governance rules are based on principles of responsibility, accountability, transparency and fairness. Principles such as protection of the private property, proper functioning judicial system and freedom of press are the prerequisites for good and sound corporate governance. As a whole, corporate governance is an indicator of both a company and the society with its economy.In that sense, this study emphasizes the necessity in Turkey to adopt better corporate governance practices during the convergence process of companies? bylaw and national law pursuant to the acquis communautaire of the European Union accession process. Development of corporate governance in Turkey and the future recommendations are discussed accordingly. Furthermore, the study reveals the shareholder activism in Turkey and compares it with Europe by examining the attendance levels and voting results of the general meetings.