Kültürel değer, algılanan değer ve marka kişiliği: Türkiye ve Almanya örneklemlerine dayalı bir uygulama
An application to Turkish and German samples in the context of cultural value, perceived value and brand personality
- Tez No: 280529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka kişiliği, kültürel değer, algılanan değer, Brand Personality, Cultural Value, Perceived Value
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle birlikte yeni pazarlara girişler gün geçtikçe kolaylaşmaktadır. Firmalar için her yeni pazar arka planında tüketici davranışını etkileyen en önemli faktörler arasında yer alan tüketici algısını, tüketici kültürel değerlerini ve tüketici kişilik özelliklerini saklayan yeni müşteriler, yeni segmentler, yeni markalar, yeni ihtiyaçlar anlamına gelmektedir.Odabaşı'na (1996) göre, bir ülkenin kültürü, o ülkede üretilen ürünlerin belirlenmesine olduğu kadar, tüketimine de etkide bulunur. Bu yüzden, tüketicinin kültürünün, inanç ve değer yargılarının bilinmesi ve bunların tüketici davranışı üzerindeki etkilerinin incelenmesi pazarlamacılar için vazgeçilmez bir görevdir. Schiffman ve Kanuk'a (1999) göre, iki tüketici aynı koşullar altında aynı uyarıcıya maruz kaldığında, her bir tüketicinin bu uyarıcıyı nasıl bir şekilde fark ettiği, seçtiği, örgütlediği veyorumladığı, kişinin kendi ihtiyaçları, değerleri ve beklentileri temeline oturtulmuş ve pazarlamacılar tarafından dikkatlice takip edilen bir sürece bağlıdır. Tüketicilerin kişilik özellikleri uzun süredir pazarlamacıların ilgisini çekmektedir.Tüketicilerin neyi satın aldığı, ne zaman ve nasıl tükettikleri kişilik faktörleri tarafından etkilenmektedir. Bu yüzden uzmanlar, pazarlama ve reklam kampanyalarında hedef kitlenin kişilik özelliklerine sahip ya da yakın olan marka kişilikleri tasarlamaktadırlar. Bu çalışmada pazarlama alanında önemli kavramlar arasında yer alan marka kişiliği, kültürel değer ve algılanan değer kavramları incelendikten sonra Almanya'daki veTürkiye'deki üniversite öğrencilerine yönelik bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Almanya'daki ve Türkiye'deki iki örneklem arasında bu üç kavrama yönelik aidiyet, kişilik özellikleri ve algı bağlamında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the eminence of globalization, entering to new markets is becoming easier day by day. On the other hand new markets mean new customers, new segmentations, new brands, new needs, and new perceptions with backgrounds surrounded by variety of customer perceptions, customer cultural values, country cultural values, customer treats, customerperceptions and brand personalities. For the firms, this also means to face more competitive environment. In this competitive atmosphere, firms need to be at variance from their competitors in order to gain the competitive advantage.A costumer?s culture, perception of brand personality and perceived value are important and significant in both identification of products produced in a country and consumption behaviours of community members (Odabaşı, 1996). Therefore, examining customer's culture, perceptions and values and their impacts upon consumer behaviours are indispensable tasks for marketers. When two customers are exposed to the same stimulus under the same conditions, the way consumers select, organize and comment on this stimulus depends on very personal needs, values and aspirations.Consumers? personality traits, perceptions and cultural values have long been attracting the attention of marketers in order to develop brand personalities and values (Schiffman and Kanuk, 1999). What the consumers will buy; when and how they consume is also influenced by personality factors. Therefore, advertising and marketing professionals often attend to thepersonality characteristics, cultural values and consumer personality traits and use them in developing brand personalities and also in advertising messages and marketing activities. This study was aimed to review brand personality, perceived value and cultural values which are important concepts of marketing literature in the context of perception, belonging and human traits. In the research part, German and Turkish university students were selected as samples for comparison. This study identified significant differences between Turkish and German samples in the context of the three concepts that are aimed to be explored using international scales.