Örgütsel yapı unsurlarının çalışanların örgütsel adalet algılamaları üzerine etkisi: Antalya sağlık örgütlerinde bir uygulama
The effect of organizational structure elements on organizational justice perceptions of employees: Research in Antalya health organizations
  1. Tez No: 280530
  2. Yazar: AİDA KAYNOVA EMSEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JANSET ÖZEN AYTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Yapı, Prosedür Adaleti, Etkileşim Adaleti, Mekânsal Uzaklık, Biçimselleşme, Merkezileşme, Organizational Justice, Organizational Structure, Procedural Justice, Interactional Justice, Spatial Distance, Formalization, Centralization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel yapı unsurlarının, çalışanların örgütsel adalete ilişkin algılamalarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışmanın uygulama bölümünde nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve Antalya'da faaliyet gösteren altı sağlık örgütünde çalışan toplam on altı doktor ve hemşire ile derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Mülakatlar ve gözlemler yolu ile geliştirilen veri seti içerik analizi ile yorumlanmıştır. İncelenen sağlık örgütleri, büyük oranda mekanik organizasyon yapısı özellikleri taşımalarına ve merkezi bir karar verme sistemini benimsemelerine karşın, literatürde vurgulananın tersine, bu örgütlerde çalışan kişilerin prosedür ve etkileşim adaleti ile ilgili olumlu algılamalara sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to analyze the effects of organizational structure elements on organizational justice perceptions of employees. In the research part of this study the qualitative research method was used and sixteen doctors and nurses from six different hospitals were interviewed. Data set, which was developed by using data from interviews and personal observations of the researcher, was interpreted by using content analysis method. As a result, despite of the fact that health organizations, which participated in research, have all characteristics of mechanical organizations, people working in these organizations have positive procedural and interactional justice perceptions.