Güç üzerine temellenen çokluk: Antonio Negri'nin politik felsefesi
The multitude built on power: Political philosophy of Antonio Negri
- Tez No: 280577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN BALANUYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İktidar, Toplumsal güç, Çokluk, Otonomi, Power (potere), power( potenza), Multitude, Autonomia
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
1960?ların sonlarından bugüne dek Antonio Negri, akademik ve siyasal yönüyle İtalya?nın önde gelen düşünürlerinden bir olmuştur. ?Autonomia? hareket düşüncesiyle Çağdaş Avrupa siyaseti ve felsefesinde dikkat çekici bir etkiye sahip olan Antonio Negri?nin, ?iktidar?, ?toplumsal güç?, ? çokluk?, ?otonomi? gibi temel kavramları geliştirmesinde Spinoza okumasının belirleyici olduğu düşünülmektedir. Negri?nin olmuş bitmiş bir bütünlük olarak aşkın ve sabit bir ?iktidar? düşüncesinden, hareket halindeki kurucu ve anlık bir ?toplumsal güç? düşüncesine geçişinde, Spinoza?nın ?eyleme gücü?ne vurgu yapan felsefesinin izleri görülmektedir. Eyleme gücünün hayata geçirilmesi sürekli bir hareket düşüncesini akla getirmektedir, Antonio Negri de bu hareket düşüncesini kavr amanın önemini vurgulamaktadır. Bu çalışmada, çağdaş siyaset felsefesi bağlamında yeniden okumaları yapılan Negri?nin otonom politika kavrayışında Spinoza?nın hangi biçimlerde ve ne ölçüde esinleyici olduğu irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Antonio Negri has been seen as one of the leading thinkers in Italy since late 60s, both as an academic and political activist. It is widely held that Negri, with his overt impact on contemporary European politics and philosophy derived particularly from his evident association with the idea of ?Autonomia?, owes much to Spinoza in developing his own concepts of ?Power? (potere), ?power? (potenza), ?multitude?, or even ?autonomia?. The Spinozist emphasis on the vitality of power of acting has crucial influence on the transformation of Negri?s thought from that of the Power as a self sustatined and unified entity to power as a dynamic and ever-becoming possibility. Power of acting, in this Spinozist sense, reminds us the idea of endless-dynamic temporality of movement, which is central in Negri?s political thought. Thus, this study is an attempt to evaluate and clarify in what ways and to what extent Spinoza can be read as an influential figure in understanding Negri?s autonomous politics.