Termoelektrik nano kristal kompozit seramik malzemelerin eldesi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of thermoelectric nano crystal ceramic composite materials
  1. Tez No: 280634
  2. Yazar: SAFİYE ZENGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nanofiber, Elektro eğirme, NaxCo2O4 termoelektrik materyali, Bor Katkılama, Nanofiber, Electrospinning, NaxCo2O4 Thermoelectric Material, Doped Boron
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada sodyum kobalt oksit, NaxCo2O4, termoelektrik materyaline bor katılarak elektro eğirme yöntemi ile nano boyutta üretilmesi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır.NaxCo2O4 elde etmek için önce sol-jel yöntemiyle sodyum ve kobalt asetat sulu çözeltileri, taşıyıcı olarak kullandığımız %10' luk poli vinil alkol (PVA) ile uygun sıcaklıklarda karıştırılmıştır. Hazırlanan kompozitler polimerlerden bor katkısız ve bor katkılı olarak elektro eğirme yöntemi ile termoelektrik materyaller nano boyutta elde edilmiştir. Oluşan nanolifler 850°C' de ısıl işlemden geçirilerek fiberlerin ısıl işlem öncesi ve sonrası morfolojik yapıları SEM görüntüleri ile incelenmiştir.Hazırlanan çözeltilerde borun termoelektrik materyallerin iletkenliğine, akışkanlığına, yapısına, termal dayanıklılığına etkisi viskozimetre, kondaktometre, FTIR ve SEM cihazları ile incelenmiştir.Taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülerinden bor katkılı nanoliflerin çok düzgün şekilde eğrildiği ve fiberlerin üzerinde diğerlerinde olduğu gibi herhangi bir topaklanma ya da boncuklanma olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study that is aimed at characterisation and production in nano size with electrospinning method which is NaxCo2O4, sodium, cobalt oxide that thermoelectric composite materials doped boron.To provide that formation of NaxCo2O4, firstly aqueous solution of sodium, cobalt acetate were mixed with ten percent polyvinyl alcohol that used as carrier, on optimum temperature, used method of sol- jel. Thermoelectric structure of nano fibers was obtained with electrospinning method from set up composite polymer that as doped boron and addivite free boron. The consisted nanofibers thermal processed at 850 , before and after thermal process? morphological structures have been analyzed with scanning electron microscope (SEM) images.In the prepared solutıon borons? effects on thermoelectric materials, conductance, fluidity, structure, thermal strength, was examined with viskometer, kondactometer and devices of FTIR, SEM.From SEM images nanofibers with doped boron have not been seen any agglomeration and beading on fibers as in others and have been very properly electrospinned.