Okulların kurumsal imajının okul yöneticilerinin etik liderlik özellikleri ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
The analysis of the corporation image in terms of the primary school managers? ethical characteristic and some variables
- Tez No: 280670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Etik Liderlik, Kurumsal İmaj, Primary School, Ethical Leadership, Corporate İmage
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Denetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarının kurumsal imajına, ilköğretim okulu yöneticilerinin etik liderlik düzeyleri ve bazı değişkenlerin etkisini incelemektir.Araştırmanın ilk bölümünde problem durumu, amaç ve alt amaçlar, varsayımlar, sınırlılıklar, araştırmanın önemi ve tanımlar yer almaktadır. İkinci bölümde problemin kavramsal çerçevesini oluşturan literatür taraması ve etik liderlik ve kurumsal imajla ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde araştırmaya ait bulgular, beşinci bölümde tartışma ve yorumlar bulunmaktadır. Son olarak altıncı bölümde ise sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir.Araştırma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2009/2010 öğretim yılında Konya İli merkez ilçeleri Karatay, Meram ve Selçuklu'da çalışan 6552 öğretmenden oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına ulaşmak amacıyla evrende adı geçen ilçelerde görev yapan 422 öğretmene Yılmaz (2005) tarafından geliştirilen Etik Liderlik Ölçeği (ELÖ) ve Gürbüz (2008) tarafından geliştirilen Kurumsal İmaj Ölçeği (KİÖ) uygulanmıştır. Öğretmenler tarafından doldurulan ölçekler SPSS 16.0 (Statistical Package for the Social Sciences) ile çözümlenmiştir.Araştırmanın bulgularına göre ilköğretim okulu yöneticilerinin etik liderlik özellikleri okulların kurumsal imajını olumlu yönde etkilemektedir. Alt boyutlara göre baktığımızda kurum imajının hizmet kalitesi alt boyutu etik liderliğin iletişimsel etik ve iklimsel etik düzeylerini anlamlı düzeyde etkilediği görülmektedir. Kurumsal imajın diğer bir alt boyutu olan finansal sağlamlık alt boyutu ile karar vermede etik alt boyutu arasında anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Kurumsal İmajın diğer alt boyutları olan yönetim kalitesi, çalışma ortamı, toplumsal sorumluluk, duygusal çekicilik ve kurumsal etik alt boyutları ile iklimsel etik alt boyutu arasında anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Burada göze çarpan iklimsel etik alt boyutunun kurumsal imajın pek çok alt boyutuna olan etkisidir.Araştırmanın diğer değişkenlerine ait bulgulara bakıldığında kurum imajın tüm alt boyutlarına ait puan ortalamaları öğretmenlerin cinsiyetlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. Öğretmenlerin çalıştıkları kurumlardaki öğretmen sayıları ile kurumsal imajın -yönetim kalitesi alt boyutu hariç- tüm alt boyutları arasında anlamlı düzeyde bir farklılaşma tespit edilmiştir. Son olarak kurum imajının hizmet kalitesi, finansal sağlamlık, toplumsal sorumluluk ve duygusal çekicilik alt boyutları ile okulun bulunduğu yerleşim yeri arasında anlamlı düzeyde bir farklılaşma olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the impact of primary school managers? ethical leadership levels and some variables to the corporate image of primary schools.In the first part of research, problem situation, goal and sub goals, hypothesis, limitiations, importance of the research and definiations are located. The second part consists of literature review which is formed by the conceptual framework of problem and research on ethical leadership and corporate image. Third chapter gives information about the research method. In the fourth section, there are research findings and in the fifth chapter, there are discussion and comments. Finally in the sixth section results and suggestions are given.The research is based on the relational search model. The population of research consists of 6552 teachers working in 2009/2010 academic year in central districts of Konya, Karatay, Meram and Selçuklu. In order to achieve the aim of the research, the Ethical Leadership Scale (ELÖ), developed by Yılmaz, and the Corporate Image Scale (KIO), developed by Gürbüz were applied 422 teachers working in the districts mentioned in the population. Scales completed by teachers were analyzed with SPSS 16.0 (Statistical Package for the Social Sciences).According to the findings of the research, ethical leadership characteristics of primary school principals has a positive effect on the corporate image of the school. When we look at according to the subscales, subscale of the corporate image quality of service is significantly effected by communicative ethics and the ethical climate levels of ethical leadership. A significant relationship was found between the other subscale of corporate image financial stability and ethical decision-making subscale. A significant relationship was found between the other subscales of the corporate image management quality, working environment, social responsibility, emotional appeal, corporate ethic and ethical climate.subscale. Here,the point that is noticed is the impact of ethical subscale to many subscales of corporate images.When looking at the findings of the other variables of the research, it is significantly difference that point avarage of all subscales of the corporate image differs according to the teachers? genders. Except the numbers of the teachers and the management quality of corporate image, it is determined that between all other subscales there are significant difference. Finally; between the service quality of corporation image, financial stability, social responsibility, emotional appeal and setting area in which school locates is is concluded there is a significantly difference.