Mut'un (Mersin) beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Mut (Mersin)
  1. Tez No: 280676
  2. Yazar: HAFSE AKTUFAN
  3. Danışmanlar: DR. CANER ALADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Mut, Nüfus, Yerleşme, Tarım, Hayvancılık, Turistik Yerler, Enerji, Mut, Population, Settlement, Agriculture, Stockbreeding, Touristic, Places, Energy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Mut, Mersin'e bağlı bir ilçe olup 2.554 km² yüz ölçüme sahiptir. İlçenin güneyinde Gülnar, doğusunda Silifke, batısında Ermenek ve kuzeyinde Karaman ili bulunur.İlçe arazisi Mesozoik Tersiyer ve Kuaternere ait farklı birimlerden oluşmakla birlikte, Alt-Miosen arazileri geniş yer kaplar. Sahanın alçak kesimlerinde Akdeniz ikliminin etkisi görülürken iç kesimlerine gidildikçe ve özellikle Karaman il sınırına yaklaşıldıkça karasal iklimin etkileri görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 18,1C° yıllık ortalama yağış 367,6 mm'dir. Göksu Nehri Mut'un en önemli su kaynağıdır. Araştırma sahasının doğusundaki ovalık kesimlerinde alüvyal topraklar, dağlık kesimlerinde kırmızı Akdeniz toprakları ile kireçsiz kahverengi orman toprakları yaygındır. Bitki örtüsü Kızılçam ormanları ile bunların tahribi sonucu oluşan makilerden oluşur.Mut'un 2010 yılı itibariyle toplam nüfusu 63.607'dir. İlçe merkezinin nüfusu 28.842, kırsal nüfus 34.765'tir. Nüfusun % 45,6'sını kent nüfusu, % 54,4'ünü ise kırsal nüfus oluşturur. Nüfusun % 50,2'si erkek, % 49,8'i kadınlardan oluşmaktadır. İlçede 1 belde, 90 köy yerleşmesi mevcuttur. Mut'ta köy yerleşmeleri taş meskenlerden yapılmıştır.Araştırma sahasının en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarımda kayısı ve zeytin üretimi önde gelir. İlçe merkezinde tarım sektörü (% 95) ön plandadır. Tarım sektörünü Hizmet (%3,7) sektörü ve sanayi sektörü (%1,3) takip eder. İlçe ulaşım bakımından önemli bir konumdadır. Turizm potansiyeli açısından çok çeşitli tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Ancak tanıtım ve reklam eksikliğinden dolayı turizm yeterince gelişmemiştir.
Özet (Çeviri)
Mut which its own research field, is a county and has a surface area of 2.554 km². The county of Gülnar is in the south of this county, the county of Silifke is in the east of this county, the town of Ermenek is in the west of this county and the province of Karaman is in the North of this county .In addition to being formed from the different units that belong to Mesozoik , Tersiyer, Kuaterner bottom Miosen lands cavers a wide partion. While the Mediterranean season is seen at the low zones in the inner zones, especially when, approached the border or Karaman city territorial season is seen.The average temperarture is 18,1Cº and the average rainfaal is 367,6 mm. The Göksu river is the most important water sours of Mut. At the lawland zones of the research, alüvial soils are seen, mountainous zones, there are red Mediterraneon soils and Brown forest soils that have no lime. Red pines and the maquis which is formed when they are devastated form the plant cover.The total population of Mut has been 63.607 since 2010. The population of the county centre has been 28.842 and rural population has been 34.765 . 45,6 of its population forms urban population and 54,4 percent of its population forms rural population. 50,7 percent of its population is male and 49,3 percent of its population is female. There are a small town and 90 villages in the county. The village buildings are made of stones in Mut.The most important means of subsistence of the researche field are agriculture and stockbreeding. Apricot and olive are important in agriculture. Agriculture sector (% 95), excels in the county centre. Service sector (% 3,7), and industry sector (% 1,3), follow the agriculture sector. The county is an important position in terms of communication. It has plenty various historical and natural beauties in terms of tourism. But, due to lack of introduction and advertisement, the tourism hasn?t been devoloped enough. Production of energy has begun to gain in importance .