Fârâbî felsefesinde insan tasavvuru
Human conception in the philosophy of Fârâbî
- Tez No: 280707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Fârâbi, varlık, insan, mutluluk, God, Fârâbî, Entity, Human, Happiness
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Fârâbî felsefesinde insanın ne olduğunu, varlık sahasında nerede durduğunu, varlığında ne gibi potansiyelleri barındırdığını, Tanrı ve diğer varlıklarla irtibatının nasıl olacağını, gayesi olan mutluluğu ve onu, bu mutluluğa ulaştıracak öğelerin neler olduğunu ontolojik, epistemolojik ve psikolojik açıdan irdelemektedir.Fârâbî, felsefi sisteminde varlığı, manevi olanla açıklar. Onun sistemi, manevi olandan maddi olana doğru iner. Maddi olandan da tekrar manevi olana doğru yükselir. Bu iniş ve yükseliş, belli prensiplerle olmaktadır. Evren, ahenkli bir biçimde sürekli hareket halindedir.Varlığı vücuda getiren Tanrı'dır. Tanrı, bütün varolanları ilmi, kudreti ve adaletiyle kuşatmıştır. Fârâbî, bu temel gerçekten hareketle sistemini, metafizik temellere dayandırmıştır. Bu durum, bütün varlıkların Tanrı'yla ve birbiriyle ilişkisinin nasıl olduğunu belirlemeyi gerekli kılmıştır.Fârâbî, insanı, evrenin bir cüzü olarak, iki âlemin kesiştiği yerde konumlandırır. İnsanı, varlıklar içerisindeki bu özel konumu ayrıcalıklı kılar. İnsan, kendisinin bir cüzü olduğu evreni ve bu evren içindeki yerini kavrayarak türünün son olgunluğu olan mutluluğa ulaşacaktır.
Özet (Çeviri)
This study saught, from epistemological and psychological perspectives, answers to the following questions in the philosophy of Fârâbî. What is human being? What is the the place of human beings in the universe? What are the existential potentials of human being? What should his/her relation be with God and other creatures? What is happiness and what are the tools to gain happiness?Fârâbî explains existence with what is spiritual. His philosophical system moves from spiritual towards material one. Then, it moves back from the material to the spiritual. To him, the universe is in a constant motion in a coherent way.God is the creator of being/existence. God encompasses all universe with His infinite knowledge, power and justice. Thus, Fârâbî based his philosophical system on metaphysics. This required to link the creatures with a creator and to associate the creatures with one another.Fârâbî specifies the place of human being where two universes intersect. He distinguishes this specific point of human being than the places of other creatures. Human being will reach the ultimate happiness by considering himself or herself as part of the universe and by getting awareness of the univers and of his/her place in the universe.