Türkiye'de kalkınma planlarında yeni kamu yönetiminin izleri
The signs of new public management at development plans in Turkey
  1. Tez No: 280708
  2. Yazar: TUĞBA KARABACAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, Kalkınma Planları, Traditional Public Administration, New Public Management, Development Plan
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kamu hizmetlerinin planlanması ve sunumuna ilişkin geleneksel kamu yönetimi anlayışı değişen sosyal, siyasal, ekonomik ve teknolojik faktörlerin etkisi ile 1970'lerden itibaren sorgulanır hale gelmiştir. Değişen bu faktörlerin yanında genel olarak sorgulamaya neden olan unsurlar kamu sektörünün mevcut hali ile etkin ve verimli olmayan yapısı ve geleneksel kamu yönetimi anlayışının vatandaş taleplerini göz ardı eden yaklaşımıdır. Geleneksel kamu yönetimi anlayışının ortaya çıkardığı bu olumsuz çerçeve beraberinde devletin görev ve faaliyet alanlarının yeniden belirlenmesi, kamu hizmetlerinin alternatif hizmet sunum yöntemleri ile görülmesi ve merkez-yerel ilişkilerinin yeniden tanımlanmasını da beraberinde getirmiştir.Yeni yönetim anlayışı olarak adlandırılan süreçte temel amaç; kamu sektörünün etkinliğini, verimliliğini ve mali performansını artırmaktır. Ayrıca bu yeni yönetim anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen kamu reformları ile birlikte sonuç odaklı, hesap verebilir, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışının tesis edilmesi öngörülmüştür. Yeni yönetim anlayışının bu yaklaşımları merkezi yönetimleri etkilediği gibi yerinden yönetimleri de önemli ölçüde etkilemiştir. Bu etki, DPT tarafından hazırlanan Kalkınma Planları ile belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede merkezin görev ve yetkileri azaltılırken yerel yönetimlerin desantralizasyon politikaları ile görev ve yetkileri artırılarak özerk yapıları güçlendirilmeye çalışılmıştır. Artan görev ve sorumlulukların etkin bir şekilde yerine getirilmesi için de yeni yönetim anlayışına uygun alternatif hizmet sunum yöntemleri yaygınlık kazanmıştır. Bu yöntemlerin temel amacı kamu yönetiminin hizmet sunumunda maliyet etkinliğini ve hizmet kalitesini artırmakla birlikte müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Ayrıca demokratik yerel yönetim geleneğinin oluşturulması amacıyla yerel yönetimlerde karar alma süreçlerinin katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya dönüştürülmesi amaçlanmış, personel sistemine ilişkin sorunlarda esnek istihdam ve performans temelli yaklaşımlarla çözülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The traditional public administration approach related to the planning and supplying the public services has been being questioned since the 1970s under the affect of the changing social, political, economic and technological factors. Besides these changing factors, the issues that cause questioning in general are: the status quo of the public sector and its inefficient and unproductive structure and the traditional public administration method approach which ignores the demands of the citizens. This negative frame resulted from the traditional administration understanding has given priority to such approaches as redetermination of the duty and activity areas of the state, supplying the public services via alternative service providing methods and redefinition of the central-local relations and transfer of some authority to the local administrations.In this process, which is called new management understanding, the main aim is to improve the efficiency, productivity and financial performance of the public sector. Furthermore, together with the public reforms realized under the frame of this management understanding, it was proposed to establish a result oriented, accountable, transparent and contributive management understanding. Besides affecting the central administrations, these approaches of the new public management understanding have had a significant affect on local understanding. In order to perform the improved duties and responsibilities in an efficient manner, alternative service rendering methods compatible with new management understanding have been used commonly. The basic aim of these methods is to improve the cost efficiency and service quality for public service supply and obtain the customer sufficiency. Furthermore, with the reforms realized in parallel with the new management understanding in order to create democratic local administration tradition, it was aimed to transform the decision making process of municipalities into a contributive, transparent and accountable structure and the problems related to the personel employment were tried to be solved with the employment and performance based flexible approaches of the new management understanding.