Küreselleşme sürecinde kamu yönetimi: Bürokrasiden yönetişime değişim
Public administration in the process of globalization from bureaucracy to change in governance
  1. Tez No: 280706
  2. Yazar: RECEP FEDAİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RACİ KILAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Yönetim, Yeni Kamu Yönetimi, Yönetişim, Küreselleşme, Bürokrasi, State, Administration, New Public Management, Governance, Globalization, Bureaucracy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak, iletişim, enformasyon ve bilişim alanında gerçekleşen hızlı değişim uluslar arasındaki sınırların önemini ortadan kaldırmıştır. Küreselleşme hayatın her alanında etkili olmakta, sosyal yaşamın vazgeçilmez unsurları olan örgütleri değişmeye zorlamaktadır. Devlet ve kamu yönetimi anlayışı da bu değişim olgusunun dışında kalmamaktadır. Etkin devlet anlayışı ve e-devlet uygulamaları yönetim sistemini değiştirdiği gibi, demokrasi ve insan hakları için yeni açılımlar sunmaktadır.Küreselleşme ile değişim sürecindeki dünyada yönetim alanında da değişim ve dönüşümler olmuştur. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek yönetim yapısı için yeni kamu yönetimi anlayışı beraberinde şeffaflık, saydamlık, hesap verilebilirlik ilkelerini getirmiş, bireyi ön plana çıkaran ve sorgulayan bir yapıda olmasını öngörmüştür. Yönetişim ile beraber farklı çıkar grupları ve aktörler ortak akılla karar alma sürecinde deneyimlerini birleştirerek en iyisine ulaşma çabasında ortak bir noktaya sahip olmuşlardır.Bugün, Türkiye'de siyasal, yönetsel ve sosyal yapıya ilişkin önemli düzenlemeler yapılmaktadır. Küreselleşme sürecine bağlı olarak gerçekleşen bu düzenlemeler, 1980'lerden bu yana ekonomik yapının yeni-liberal eksenli politikalarla dönüştürülmesi çalışmalarının bir devamıdır. Dönemin siyasal ve yönetsel yapılanması ise, yeni sağ anlayış çerçevesinde belirlenmektedir. Bu anlayışın Türk Kamu Yönetimi'nde öngördüğü dönüşüm, özellikle 2000'li yıllardan sonra kamu yönetiminin yeniden düzenlenmesi amacıyla çıkarılan yasa ve tasarılarda somutluk kazanmaktadır.Ana konusu bürokraside değişime olan bu tez de değişimin devlet düzleminde bürokrasiden postbürokrasiye doğru değil, bürokrasiden yönetişime doğru olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid changes, due to the developments in science, technology, and economics, on the grounds of communication, information and acquaintance have decreased the importance of international borders. Globalization had impacts on almost every field of life, and enforces organizations as indispensable elements of social life to change. The state and public administration mentality is not an exception for involving in structural adjustment efforts. As well as effective state mentality and e-state practices alter administration system, they submit new expansions for democracy and human rights.There are alteration and transformation in the administrative manner during the change process in the world brought by globalization. New public administration designed for an administrative structure meeting the needs of the current age and accompanied by the principles of transparency and accountability, has made the individual prominent and questioning. Combining the experiences, varied interest groups and actors took part in the decision-making process and reached collective wisdom by means of governance.Today, Turkey witnesses the important regulations related with political, administrative and social structure. It may be said that these regulations, realizing in connection with the globalization process can be evaluated as continuing process of the transformation of 1980s neo-liberal politicies in Turkey. The political and administrative structuration is determined by new right approaches. On the other part the concrete implementations of this theoretical approach can be clearly observed in the past laws, especially come into agenda after 2000s, aiming to re-regulation of public administration.This study whose principal subject in change bureaucracy argues that the course of the change is not towards postbureaucracy but towards governance in state platform.