Ahmet Mithat Efendi'nin ?Müdafaa? (Birinci Kitap) adlı eserinin sadeleştirilmesi ve eserin dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
Simplifying Ahmet Mithat Efendi?s 'Defence' (Book One) and evaluating his work in terms of history of religions
- Tez No: 280712
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Müdafaa, Ahmet Mithat Efendi, İslam, Hıristiyanlık, havari, İncil, misyonerlik, Dinler Tarihi, Defence, Ahmet Mithat Efendi, Islam, Christianity, apostle, The Bible, missionary, History of Religions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Müdafaa-reddiye geleneği öteden beri Müslüman âlimlerin başvurduğu bir tebliğ ve savunma tarzıdır. Ahmet Mithat Efendi de bu geleneğin izleğinde 19. yüzyılda Osmanlı coğrafyasında cirit atan misyoner teşkilatlarının fütur tanımaz eylemlerine karşı hamiyeti diniye ve milliye sahibi, hassasiyetleri olan bir aydın olarak üç ciltten oluşan ve Müdafaa adını verdiği eserini kaleme almıştır. Eser, her şeyden önce nefsi müdafaa amaçlı kaleme alındığı için reaksiyoner bir üsluba sahiptir.Biz, bu çalışmada öncelikli olarak eseri, gününüz insanın anlayabileceği bir Türkçeye aktarmayı uygun gördük. Daha sonra eseri mihver kabul ederek ve Ahmet Mithat Efendi'nin bu minvaldeki diğer eserlerine de müracaat ederek Hıristiyanlığın temel tartışma konularındaki görüşlerini yansıtmaya çalıştık. Müellifin İsa'nın tabiatı, Teslis, havariler, asli günah ve kefaret, İnciller ve tahrifat, Hıristiyanlığın yayılış tarihi konusundaki bir dizi düşünce, yaklaşım ve eleştirilerini imkanlar ölçüsünde değerlendirmeye çalıştık.Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz hâsılaya göre; Ahmet Mithat Efendi, bu konularda kalem oynatan seleflerinin yolunu takip etmiş ve onların fikir beyan ettiği konularda fikirlerini ortaya koymuştur. Müellif burada günümüz Müslüman aydınlarından farklı olarak oldukça berrak bir zihin yapısına sahiptir. Fikirlerini eğip bükmeden, muhataplarıyla ilgili bir komplekse kapılmadan, İslam'ı savunmayı önceleyen bir yaklaşımla düşüncelerini ortaya koymaya çalışmıştır. Kısaca südurda olanı, satırlara yansıtmaya çalışmıştır diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Defence? rebuttal tradition is a long-standing notification and defending style that the muslim scholars resorted to. A tracer of this tradition, Ahmet Mithat Efendi, being a pious and patriot intellectual who is sensitive against the acts of the missionary organisations that were spreading in all the Ottoman territory wrote his work of three volumes, named Defence. As the book had a purpose of self-defence it has a reactionary style.I, in this study, found it suitable to translate the book in a way that one can understand easily. Then, taking the book as an axis and resorting to the other works of Ahmet Mithad Efendi, I tried to reflect his views on the basic argumentative topics of Christianity. I tried to evaluate the writers thoughts, approaches and critics on the nature of Jesus, the Thrinity, the apostles, sin and atonement, the Bibles and tampering, the history of the spread of Christianity.As a result of my study; Ahmet Mithad Efendi followed his predecessors and brought up his own views on the topics that his predecessors declared their views. The writer, being different from today?s muslim intellectuals, has a clear mind. He tried to express his thoughts without making concessions or being in a complex about his collocutors and with an aproach that gives priority to defending Islam. Briefly, we can say that he tried to write directly what the thought.