Öğretmenlerin iş tatminine etki eden faktörlerin lojistik regresyonla belirlenmesi ve Sivas ili merkezindeki Milli Eğitim okullarında bir uygulama
Determination of factors affecting job satisfaction of teachers through logistic regression and an application at National Education schools in Sivas province
  1. Tez No: 280722
  2. Yazar: GÖKHAN EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAVERDİ BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin İş Tatmini, Lojistik Regresyon Analizi, Job Satisfaction of Teachers, Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İş tatmin düzeyi, hizmetin kalitesine, hizmet alan kişilerin memnuniyetine, dolayısıyla örgütün misyon ve vizyonunu gerçekleştirmesine doğrudan etki etmektedir. Bilginin ön plana çıktığı günümüzde, tüm çalışanların aynı amaca yönlendirilmeleri sonucu iş tatmininin sağlanması zorunluluk halini almıştır. İş tatmininin sağlanması ise, onu etkileyen faktörlerin bilinmesi ve doğru yorumlanması ile örgütün amacına ulaşmasına önemli katkı sağlayacaktır.Bu çalışmada, Sivas ilindeki Merkez milli Eğitim Okullarında görev yapan öğretmenlerin iş tatminlerini etkileyen faktörler, 22 soru arasından faktör analizi yapılarak belirlenmiştir. Faktör analizi sonucunda, iş tatminini etkilediği düşünülen dört faktör bulunmuştur. Bağımlı değişken olan bu faktörlere göre öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Bağımsız değişken olarak öğretmenlerin yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, memleket, meslekteki hizmet süresi, aynı okuldaki hizmet süresi, eğitim durumu ve okul çeşidi alınmıştır. Bunlar açıklayıcı bağımsız değişkenler olarak iş tatminine etki edebilecek faktörler olarak lojistik regresyon modele aday değişkenler olarak kullanılmıştır. Öğretmenlerin iş tatminlerinde etkili olduğu düşünülen bu faktörlerin her biri lojistik regresyon analizi ile incelenmiş ve öğretmenlerin iş tatminlerine etki eden faktörler ve logit model sonuç olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction level directly affects the service quality, satisfaction of people receiving the service and additionally realization of mission and vision of the organization. Today, in which the information stands out, it has become compulsory to provide job satisfaction as a result of addressing all staffs to the same goal. But, providing the job satisfaction will contribute to organization to reach its goal by being known what affects the job satisfaction and true interpretation of it.In this study, factors affecting job satisfaction of teachers, working at central schools of National Education in Sivas Province, were determined by making factor analysis from 22 questions. Following the factor analysis, four factors were found, which were considered to affect the job satisfaction. According to those factors, which are dependant variable, job satisfaction levels of teachers were determined. The teacher?s age, gender, marital status, number of children, hometown, service duration at the job, service duration at the same school, educational status and school varieties were taken as independent variable. Those were used as explanatory independent variables and as factors, which may affect the job satisfaction, and as candidate variables for logistic regression model. Each of those factors, which are thought to be effective on job satisfaction of teachers, was examined via logistic regression analysis and factors affecting job satisfaction of teachers and the logic model were given as conclusion.