Sivas vilayet yönetimi ve valileri (1800-1850)
Sivas province managemenet and governors (1800-1850)
  1. Tez No: 280723
  2. Yazar: FATİH YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Sivas, Taşra, Vali, Ottoman, Province, Sivas, Governor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Osmanlı devlet teşkilatlanması, merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı olmak üzere iki ana kol biçiminde oluşturulmuştur. Merkezin örnek birer modeli biçiminde teşkil edilmiş olan taşra teşkilatlanması, hem merkezi otoritenin güçlü tutulması hem de devletin bütün topraklarında aynı adaletin sağlanması açısından son derece önem verilen bir husustur. Osmanlı taşra teşkilatı incelenirken Sivas Eyaletinin yapısı örnek alınarak taşranın en önemli yöneticisi olan valilerin çalışma biçimleri, yetki ve sorumlulukları, maiyetindeki görevliler ve devletle olan ilişkileri bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Sivas hem bir eyalet hem de eyaletin merkezi olması hasebiyle taşra teşkilatında önemli bir yere sahip olduğundan bu çalışmada tercih edilmesi, diğer Anadolu vilayetlerine örnek olabilecek konumda olmasından kaynaklanmaktadır. Aslında daha çok valilik kurumu ve bünyesindeki görevlileri genel bir bakış açısıyla incelemek suretiyle Sivas şehrinden hareketle taşranın yönetim yapısı anlatılmaya çalışılmıştır. Sivas'ın özellikle 1800-1850 tarihleri arasında görev yapan valilerinin bazıları incelenmiş ise de dönemin tüm valilerini içeren bir çalışma bulunmamaktadır. Bu açıdan bu çalışmanın hem Sivas valilerinin hem de Sivas'ın teşkilat yapısının genel bir bakış açısı ile değerlendirilmesine yardımcı olacağı umulmaktadır. İncelenen dönem itibariyle bu çalışmada, 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı'nın valilik kurumuna ve valinin görev ve yetkilerine etkileri ile taşra teşkilatındaki değişim vurgulanmaya çalışılmıştır.Bu araştırmada temel olarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığındaki çeşitli tasnifler ve belgeler birinci elden kaynak olarak kullanılmıştır. Ayrıca incelenen döneme ve konuya ait olan ikinci elden kaynaklardan ve araştırma-inceleme eserlerinden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman state constitution was consisted of two main branches; central organization and provincial organization. The provincial organization that was formed in each sample model is greatly important subject in terms of both sustaining the central authority and providing equal justice in every lands of the state. While analyzing the Ottoman provincial organization, the main subject of this study is working style of the governors who were the most important administrator of the province, his power and responsibilities, officers in his retinue and their relationships with the state by taking sample the structure of Sivas State.The reason of preferring in this study that Sivas has important place in province organization as it was a state and its centre stem from that Sivas is in location of being sample for the other Anatolian cities. The administration structure of the province was tried to explain with reference to Sivas by means of analyzing the governorship organization and the officers within this organization with a general point of view. Although especially some of the governors serving between 1800 and 1850 were analyzed, there is no study comprising all of the governors of the period. From this point, it is hoped that this study will help to assert both Sivas governors and organizational structure of Sivas with a general point of view. In respect of analyzed period, it was aimed to emphasize the effects of the Rescript of Gülhane announced in 1839 towards governorship organization and duties and authorities of the governor with the change in provincial organization.In this study, various classifications and documents in General Directorate of State Archives Department of Ottoman Archives were used as sources at first hand. Moreover, it was benefited from second-hand sources and research-review works belong to analyzed period and subject.