Osmanlı Devleti'nde Bağdat Yolu güzergahında madencilik
The path to the route of the Ottoman Empire in Baghdad
- Tez No: 280728
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Bağdat Yolu, maden
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Madenler, devletlerin kalkınmasında öncelikli unsurlar arasında yer almaktadır. Tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar bu öncelik devam etmiş ve yer altı zenginlikleri pek çok devletin birbiriyle mücadelesine sebep olmuştur. Osmanlı Devleti de geniş coğrafyası ile madenler açısından önemli devletler arasında yer almaktadır.Osmanlı devleti sınırları içerisinde çıkartılan madenler çeşitlilik arz etmektedir ve bu madenlerden farklı alanlarda istifade edilmeye çalışılmıştır. Özellikle altın ve gümüşün bol miktarda çıkartılması ekonomiye ivme kazandırırken, kurşun, demir, bakır gibi madenlerde ordunun güçlenmesi açısından önemli bir katkı sağlamıştır. Ayrıca ihrac fazlası olan madenler halkın günlük ihtiyaçlarının sağlanmasında kullanılmıştır. Sınırların genişlemesiyle maden yataklarının sayısının artması üretimin seri hale gelmesini sağlamıştır.Bu araştırmada inceleme alanı olarak belirlenen Osmanlı Devleti'nin Anadolu coğrafyasında ve bilhassa ?Bağdat Yolu? etrafında yer alan maden ocaklarının, ekonomik açıdan hangi şartlarda üretim faaliyetlerine sahne olduğu, üretimin devamlılığı için Maden Emaneti tarafından ne gibi tedbirlerin alındığı, üretim faaliyetlerinde nasıl bir yol izlendiği gibi temel hususlarda hangi tesislerden istifade edilmeye çalışıldığı ve madenlerin taşınması konularında takip edilen prosedürler hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Metals, States that he is among the priority elements. The first semesters of history to the present this priority of the State are involved, and many of the six endowments have continued struggle. Geography of the Ottoman Empire, a large important States with metals.Within the borders of the Ottoman Empire and during the different areas of diversity in the supply of these metals extracted systematically tried to be. While the impetus to the economy, especially plenty of gold and of silver, lead, iron, copper, removing such mines in the military has provided an important contribution in terms of empowerment. The needs of the people's daily, which is also used in providing the banish on metals. The expansion of production to increase the number of mine were to become the series of borders.In this study the geography of the Ottoman Empire's Anatolian and designated as the review area, in particular, ?the way of the Baghdad? around the mines in the mine, the economic circumstances in which the scene is the continuity of the production of mineral production, as well as the measures taken for the Storage, the production activities by what and how to be a way to work, such as basic matters which the facilities and benefits which the metals we tried moving the information about the procedures to be followed metals.Keyword: Ottoman Empire, the way of the Baghdad, mine.