Kit?bü Emr??i'l-?Ayn (metin-inceleme-dizin)
- Tez No: 280737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Old Anatolian Turkish, Ophthalmology, Medicine, Language, Grammar
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmada, müstensihi ve istinsah tarihi bilinmeyen ancak, dil özellikleri açısından Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait bir metin olduğu anlaşılan Kit?bü Emr??i'l-?Ayn adlı bir tıp metni olan göz hastalıkları kitabının dil incelemesi yapılmıştır.Çalışmamız Ön Söz, Giriş ve Sonuç dışında İnceleme, Metin, Dizin ve Orijinal Metin olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.Eserin yazıldığı dönemin dil özellikleri incelenmiş, metnin sözlüğüyle birlikte dizini oluşturulmuş; böylece, Türkçenin tıp metinlerindeki söz varlığı ve anlatım gücü gösterilmeye çalışılmıştır.Çalışmamızın Dizin bölümünde yer alan sözlük kısmındaki bitki adları, zor derlenen bir kısım olup bitki adlarının tarihî isimlerine ışık tutmaktadır ve tıp ile ilgili yapılacak Eski Anadolu Türkçesi dönemi çalışmalarına yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the author and the date is unknown, but it is written, in terms of language features of a text is understood to have the Old Anatolian Turkish period is a medical text by Kit?bü Emr??i'l-?Ayn language review of the book were made with eye diseases.Preliminary study in question, except for Introduction and Conclusion Review, Text, Index, and consists of four parts including the original text.Written language features the work of the period examined, along with dictionaries of the text indexed, so that the presence of Turkish medical texts and tried to show the power of expression.Directory section of this study at the plant names in the dictionary, compiled a number of difficult and shed light on plant names, historical names, and to do related to medicine will guide the work of Old Anatolian Turkish period.