Basel II risk yönetimi ve KOBİ'lere etkileri
  1. Tez No: 280738
  2. Yazar: SALİH ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Basel, Risk Yönetimi, Etki, SME, Basel, Risk Management, Effect
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
KOBİ'ler; dengeli ekonomik ve sosyal kalkınmanın oluşması, istihdam, gelir vergisi, katma değer ve ihracata yaptıkları katkıları dolayısıyla ülke ekonomilerinin vazgeçemediği kuruluşlardır. Ayrıca; büyük firmalara sağladıkları imkanları hızla değişen piyasa koşulları ile teknolojik gelişmeler içerisindeki kapasiteleri gibi nitelikleri bu kuruluşların dünya ekonomilerindeki önemli bir yer edinmelerini sağlamaktadır.Çalışma kapsamında öncelikle KOBİ'ler incelenmiştir. KOBİ'lerin Türkiye ve dünyada sahip oldukları öneme vurgu yapılmıştır. Türkiye'de bu firmalara sağlanan finansal destekler, banka kredileri ve banka dışı finansal kuruluşların sağladığı krediler gibi başlıklarla ele alınmıştır. KOBİ'lerin finansal sorunlarının başında; özkaynak yetersizliği, kredi temin etmede ve sermaye piyasasından fon temininde yüz yüze kalınan problemler gelmektedir. KOBİ'ler finansal sorunları leasing, factoring, forfaiting, franchising ve risk sermayesi gibi alternatif finansman yöntemleriyle çözebilmektedir. Ancak KOBİ'ler bu yöntemlerden yeterli ölçüde fayda sağlayamamaktadır.Basel II kriterleri KOBİ'lerin kredi kullanma sürecine önemli etkiler oluşturacaktır. Basel II kriterlerine kısa sürede entegre olan KOBİ'ler rakiplerine göre daha az maliyetle kredi kullanabilecek, İşletmelerin sermayelerini güçlendirme fırsatı oluşacak, daha objektif değerlendirilmeye alınacak ve kayıt dışı faaliyetler önlenmiş olacaktır. Dolayısıyla bu şeffaflıkla birlikte adil rekabet ortamı oluşmuş olacaktır.KOBİ'ler Basel II kriterlerine uyum sağlamaya çalışırlarken çeşitli avantaj ve dezavantajlarla karşı karşıya kalacaklardır. Karşılaşılacak problemleri en asgari düzeye indirgeyebilmek için, Basel II uygulamalarına kademeli olarak geçiş sağlanmalı, ülkelerde bu konuda yaşanan tecrübeler incelenmeli, devlet, özel sektör ve bankalar bir uyum içinde işbirliği yaparak çalışmalıdır.
Özet (Çeviri)
SMEs, the formation of balanced economic and social development, employment, income tax, value added and exports, the country's economies because of their indispensable contributions to organizations. In addition, they provide great opportunities for companies in the rapidly changing market conditions and technological developments such as the capacity to acquire the qualities of these organizations provides an important place in world economies.SMEs within the scope of the study primarily investigated. Importance of SMEs in Turkey and around the world have been stressed. Turkey, provided financial support to these companies, bank loans and loans provided by non-bank financial institutions such as the titles are discussed. SMEs at the beginning of the financial problems, lack of equity, credit and capital market funds to secure the supply comes face to face with the problems incurred. Financial problems of SMEs, leasing, factoring, forfaiting, alternative financing methods such as franchising and venture capital can solve. However, SMEs benefit from these methods can not provide adequately.Using the SME credit process will create significant impacts of Basel II criteria. SMEs are integrated into the Basel II criteria as soon as possible to use credit at a lower cost than its competitors, will consist of businesses the opportunity to strengthen their capital, will be evaluated more objectively and informal activities will be prevented. Therefore, this transparency will be formed with the fair competition environment.SMEs in various advantages and disadvantages when trying to adapt to the Basel II criteria will face. To reduce to the minimum level of problems encountered, the gradual implementation of Basel II, the transition must be achieved, countries of the world experience in this matter examined, the state, in cooperation with the private sector and banks should work in harmony.