Coğrafi işaretlerin korunması: Avrupa Birliği'ndeki hukuki çerçeve ve Türkiye uygulaması
Protection of geographical indications: The legal framework in European Union and practice in Turkey
  1. Tez No: 280762
  2. Yazar: DİDEM ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÇAMLIBEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, Mahreç İşareti, Menşe Adı, Marka Hukuku, Avrupa Birliği Hukuku, Dünya Ticaret Örgütü, Geographical Indications, Indication of Source, Designation of Origin, Trademark Law, European Union Law, World Trade Organization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu çalışma uluslararası sözleşmelerde, Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda coğrafi işaretlerin korunması ile ilgilidir.Dünyada yıllık yaklaşık 3 milyar Dolar değerinde coğrafi işaret tescilli ürünün ticaretinin yapıldığı dikkate alınırsa coğrafi işaretlerin korunmasının ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.Ülkeler çoğunlukla ekonomik çıkarları doğrultusunda coğrafi işaretlerin korunması ile ilgili farklı tutumlara sahiptir. Avrupa Birliği coğrafi işaretlerin korunmasını desteklerken Amerika Birleşik Devletleri gibi tarım sektörüne kültürel bağı az olan ülkeler coğrafi işaret konseptine kuşku ile yaklaşmaktadır.Coğrafi işaretlerle ilgili birçok tartışma yapılmaktadır. Her ne kadar TRIPs Sözleşmesi terimi tanımlayarak ve bazı ortak standartlar oluşturarak bazı sorunları çözse de konuyla ilgili yapılması gereken çok çalışma bulunmaktadır.Bu çalışma ile dünyada uzun yıllardan beri üzerinde tartışılmakta olan bu konuya dikkat çekmek ve Avrupa Birliği üyeliğine aday olan ülkemizin mevzuatı ile Avrupa Birliği Mevzuatını karşılaştırıp Türkiye'de mevzuat ve uygulama anlamında yapılanları, yapılması gerekenleri belirleyip eksiklikler hususunda öneriler geliştirmek amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the legal protection of geographical indications in international conventions, European Union Law and Turkish Law.When we consider the annual 3 billion Dolar amount of trade of geographical indication products in the world the importance of the protection of geographical indications can be understood.Countries have different attitudes towards the protection of geographical indications depending to a large degree on their economic interests. The European Union supports the protection of geographical indications where as countries with less strong cultural traditions in the agricultural sector are sceptical to the concept of geographical indications like The United States.A great deal of controversy surrounds geographical indications. Although the TRIPs Agreement has solved some issues by defining the concept and trying to establish some common standards, there is much to do.The aim of the thesis is to attract attention to this hotly debated topic and to compare the Turkish law and European Union Law about geographical indications to determine the negatif and positif aspects of Turkish legislation about geographical indications and to provide suggestions about the defects of Turkish practice and legislation about geographical indications.