Nif (Olympos) Dağı Araştırma ve Kazı Projesi'nden çıkarılan hayvan kemiklerinin zooarkeolojik analizi
Zooarchaeological evaluation of Nif (Olympos) Mountain Excavation Project?s animal bones
  1. Tez No: 280918
  2. Yazar: ALPER YENER YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antropoloji, Arkeoloji, Zooarkeoloji, etnozooloji, Nif, Anthropology, Archeology, Zooarchaeology, Ethnozoology, Nif
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
İnsanoğlu var olduğu andan itibaren doğayla sürekli iç içeydi. İnsanoğlu Paleolitik dönemden itibaren, kendinden sonraki nesillere, içinde bulunduğu ortamı tasvir eden belgeleri çeşitli yollarla miras bırakmıştır. O dönem insanları, doğayla etkileşim halindeyken bekli de en çok hayvanları gözlemleyerek onları avlamış, resimlerini duvarlara çizmiş, heykellerini yapmış ve evcilleştirmiştir. Geçmiş dönemlerde yaşamış insanlara ait kalıntıları antropolog, prehistoryen ve arkeologlar incelerken, hayvanlara ait kalıntıları da zooarkeologlar incelemeye başlamışlardır.Bu tezin konusu İzmir ili, Buca, Torbalı, Kemalpaşa ilçeleri üçgeninde yer alan Nif (Olympos) Dağı Kazı Projesinde ortaya çıkarılan hayvan kemikleri genel fauna olarak incelenmiş olup, bu kemikler yoluyla Nif Dağı insanlarının diyetleri, yaşam tarzları kasaplık izleri ile kısmen de olsa etnozoolojisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humankind is in close association with the nature since the beginning. Since the Paleolithic Age mankind, in several ways, left evidence depicting it?s surroundings to the later generations. The people of the aforesaid era, in the interaction with the nature, probably observed the animals most; hunting them, painting their pictures on their walls, carving their sculptures and taming them? While anthropologists, archaeologists and prehistorians studies the remains of the people that lived before our time, it is zooarchaeologists that studies the remains of the animals.Nif (Olympos) mountain which is located in İzmir, border of the Buca, Kemalpaşa and Torbalı. A study of animal bones unearth from the Nif Dağı excavation is pledge in order to contribute towards a better understanding of the its economy, subsistence, husbandry, butchering activities also its relations with environment and partially Ethnozoology.