Romantik dönemdeki Franz Schubert'in lied formuna katkıları
Contribution of Franz Schubert to lied art in romantic period
  1. Tez No: 280919
  2. Yazar: SİNEM ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. VANYA BATCHVAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Franz Schubert, Romantik dönem, Lied, Piyano, Franz Schubert, Romantic period, Lied, Piano
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada, romantik dönemde yaşamış olan Franz Schubert'le lied formunun hangi boyuta ulaştığı, piyano eşliğinin ne derece destekleyici hatta betimleyici unsur haline geldiği, ayrıca Alman lied dokusunun lied tekniğine getirdiği yenilikler incelenmiştir.Franz Scubert'in lied albümlerinin müzik dükkanlarında çok fazla farklı yorumculardan kaydedildiğini, tüm dünyadaki eğitim alanın da öğretici niteliğinden dolayı çalışıldığını ve konserlerde neden bu kadar tercih edildiği dikkat çekmiş ve bu nedenle araştırılmıştır. Schubert, ne yapmış ve kendinden sonra gelen lied bestecilerine öncü olmuştur? Romantik dönemi mi temsil ediyor yoksa Klasik dönemi mi? Lied formuna katkıları ne olmuştur? Bu araştırmada bu sorulara cevap aranacaktır.Ayrıca bu araştırmanın içinde bestecinin hayatı, romantik dönem, eserleri, liedlerine konu olan şiirlerin yazarlarının hayatı, lied geleneği gibi konulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Contribution Of Franz Schubert To Lied Art In Romantic PeriodIn this reserach, I examined how far the lied form with Franz Schubert who lived in Romantic period had gone and how piano accompaniment becomes a supporting and defining element, German lieds? contribution to the innovation of lied technique.I wonder why Schubert?s lied albums are recorded by so many different musicians in music markets, and why they are studied all over the world because of its training characterestic and why they are always preferred in concerts, therefore I make a research. What could he have done to lead to the following lied composers? Does he sembolyzes Romantic period or Classic period? What is his contribution to lied art? In this research, I aim to reach out to conclusion by looking for the answers of these questions.This research also includes the life and works of the composer; information of Romantic period and lied tradition; the lives of the poets whose poems are subjects of Schubert?s lieds.