Muhîtî'nin Kısmet-Nâmesi (inceleme-metin)
Kismet-Name by Muhîtî
  1. Tez No: 280929
  2. Yazar: DÖNDÜ KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. ÇETİN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hurûfîlik, Muhîtî, Kısmet-nâme, Sayılar, Harfler, The Hurufi Discipline, Muhiti, Kısmet-name, Numbers, Letters
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 753
Özet
Bu çalışmada XVI. yy.da yaşamış Hurûfî şair Muhîtî'nin Kısmet-nâme adlı mesnevisi, çeviri yazılı metin olarak ortaya konarak eser, biçim, dil ve anlatım, içerik özellikleri yönünden incelenmiştir.Çalışmanın ?Şekil Özellikleri? bölümünde eser, nazım şekli, vezni, kafiye ve redif unsurları açısından değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde, ?Dil ve Anlatım Özellikleri?nde, eserin söz varlığı verilmeye çalışılmış, imla hususiyetleri üzerinde durulmuş, edebî sanatlar konu edilmiştir. Böylece Hurûfîlik konusunda yazılmış eserlerde genellikle hangi kelimelerin kullanıldığı belirlenmeye çalışılıp eserin edebî değeri ölçülmek istenmiştir.?İçerik Özellikleri? üzerinde durulan dördüncü bölümde eserin konusu olan Hurûfîlik öğretisi tanıtılmış, bu bağlamda Kur'ân'ın, sûrelerin, ibadetlerin, harflerin, sayıların vs. Hurûfîlikte nasıl yorumlandığı anlatılmıştır.Son bölümde, metin kurmakta yararlanılan yazma nüsha tanıtılmış ve çeviri yazılı metin oluşturulmuştur.Böylece Muhîtî'nin şimdiye kadar üzerinde herhangi bir çalıma yapılmamış bu eseri ortaya çıkarılmış ve tanıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Here in this study, the mesnevi called Kısmet-name by Muhiti, a Hurufi poet lived in 16th century, has been surveyed from the aspects of form, language and expression, and content by introducing as a written text.In the ?Features of Form? section of the study, the work has been evaluated in terms of verse form, meter, rhyme and redif.In the third section, in ?Features of Language and Expression?, vocabulary of the work is tried to be given, the spelling characteristics are emphasized, and literary arts are discussed. Consequently, trying to find out which vocabulary items are used in Hurufi works, the literary value of mentioned work has been intended to be evaluated.In the fourth section, in which the ?the Features of Content? has been mentioned, the Hurufi Discipline has been introduced, in this regard, how the Quran, sures, worships, letters, numbers, etc. are interpreted in the Hurufi discipline was explained.In the finaly section, the written copy, which is used in constructing the text, has been introduced and the translated written text was composed.In this way, the mentioned work of Muhiti, on which no other study has been conducted up to now, is tried to be revealed and presented.