Bölgesel kalkınmada teknoparkların önemi ve Konya Teknokent örneği
Impact of research parks on regional development: The case of Konya Teknokent
- Tez No: 280964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, İnovasyon, Teknoparklar, Regional Development, Innovation, Research Parks
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya Teknokent örneği üzerinde, teknoparkların bölgesel kalkınmadaki rolünü ortaya koymaktır. Çalışmada; bölge, kalkınma, inovasyon ve teknoparklar kavramları ele alındıktan sonra Selçuk Üniversitesi bünyesinde yer alan Konya Teknokent'in Konya ve bölgesindeki mevcut ve olası etkileri araştırılmıştır.Teorik çerçevesi literatüre dayalı olarak yürüten çalışmanın saha araştırması bölümünde Konya Teknokent'te yer alan ve Konya Teknokent'ten Ar-Ge çalışmasını tamamlayarak ayrılmış firmalar ile Konya Teknokent'ten Ar-Ge hizmeti satın alan firmalara anket uygulanmıştır. Yapılan anket çalışması ile firmaların Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ve bu faaliyetleri sonucu yaratılan gelir, istihdam, yatırım, ihracat, farklı kurumlar ile işbirlikleri incelenmiş ve bu ilişkiler sonucu Konya Teknokent'in bölgesel kalkınmaya etkileri araştırılmıştır.Saha araştırması uygulanan her üç grupta da Konya Teknokent'in firmaların ciro, ihracat, istihdam, yatırım ve pazar alanının büyümesinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Ar-Ge desteklerinin arttırılması ve firmaların üniversite, teknopark içi diğer firmalar ve kamu kuruluşları ile işbirliğinin özendirilmesi ve teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the roles of research parks on regional development in the case of Konya Teknokent. After focusing on the concepts of region, development, innovation and research parks, the existing and the possible impacts of Konya Teknokent on Konya and its region is examined.The theoretical framework of the study is based on literature review. The empirical part of the study is composed of the surveys on three groups: companies operating at Konya Teknokent, companies completed their R&D studies at Konya Teknokent and companies who bought R&D service from Konya Teknokent. According to the results obtained from the surveys, changes on income, employment, export and savings after innovation activities and interrelations with various institutions are evaluated and interpreted in terms of Konya Teknokent?s regional impacts.In three groups on survey, it is found that with the help of R&D studies, income, export, employment and saving rates are increased and market area is enlarged. However, increasing the R&D incentives and encouraging interrelations between firms and universities, the other R&D companies and state institutions are still needed to be supported.