Türkiye'de yerel yönetimlerin yerel kalkınmadaki rolü
The role of the local development of local governmance in Turkey
  1. Tez No: 584193
  2. Yazar: FATMA HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Kalkınma, Yerel Kalkınma, Local Government, Development, Local Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı belediyelerin yerel kalkınmaya yönelik rollerini vurgulamak ve rollerine dair farkındalıklarını ortaya çıkarmaktadır. Belediye yöneticilerinin yerel kalkınmadaki rollerine dair farkındalıklarını belirlemek üzere 10 soru hazırlanmıştır. Soruların içerikleri yerel yönetimlerin kalkınmadaki görevleri, yerel kalkınma için yerel yönetimlerin önündeki engeller, mali ve idari özerkliği olan yerel yönetimlere kalkınma için sunulacak ilave imkanlar, stratejik planın yerel kalkınmadaki etkisi, kalkınma için yerel yönetimlerin mali kaynak dışındaki çabaları, siyasal aidiyetin kalkınmadaki rolü, özerklik ile kalkınma ilişkisi, kalkınma için belediyeler ile kalkınma ajanslarının iş birliği ve kalkınma ajanslarının sunduğu imkanlar, kalkınmada belediye ile diğer birimlerin rol çatışması ile ilgilidir. Bu sorular çerçevesinde görüşme yöntemi ile veri toplanmış ve analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucundaki bulgulara göre belediye yöneticileri 5393 sayılı belediye kanunun 14. Maddesindeki rollerinin farkındadırlar ve yerine getirmek için çaba sarf etmektedirler. Ancak ekonomik kalkınma içinde özel sektör ile iş birliği, organize sanayi bölgelerinin ve teknoparkların belediyeler tarafından kurulması gerektiğini vurgulamışlardır. Yerel kalkınma da belediyelerin önündeki engellerin siyasal aidiyet, belediyelerin elde ettiği gelirlerden kesintiler, birimler arasındaki çatışmalar ile yöneticilerin vizyon ve liyakat eksikliği, stratejik planlara yeterince önem verilmemesi olduğu tespit edilmiştir. Bulgular doğrultusunda, belediyelerin kalkınmaya yönelik hedeflerini doğru tespit edebilmesi ve uygulayabilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to emphasize the role of municipalities in local development and to raise awareness of their roles. Ten questions were prepared to determine the awareness of the municipal administrators about their roles in local development. The content of the questions concerns; duties of local governments in development, obstacles to local governments for local development, additional opportunities for development to local governments with financial and administrative autonomy, impact of strategic plan on local development, non-financial efforts of local governments for development, role of political belonging in development, autonomy and development relationship, cooperation between municipalities and development agencies for development and opportunities offered by development agencies, and the conflict of roles between municipalities and other units in development. Within the framework of these questions, data were collected and analyzed by interview method. As a result of the analysis, municipal managers are aware of their roles in Article 14 of the Municipal Law No. 5393 and strive to fulfill them. However, they emphasized that the cooperation between the private sector and economic development, organized industrial zones and technoparks should be established by the municipalities. Barriers to municipalities in local development are identified as political belonging, deductions from municipal revenues, conflicts between units, lack of vision and merit of managers, and insufficient attention to strategic plans. In the light of the findings, suggestions were made for municipalities to correctly identify and implement their development goals.