Teknoparkların bölgesel kalkınma üzerindeki etkisinde kuruluş yeri ve yapısının düzenleyici rolü ile yenilik ve verimliliğin aracı rolü
The regulatory role of establishment and structure and the intermediate role of innovation and efficiency on the impact of technoparks on regional development
  1. Tez No: 873187
  2. Yazar: HATİCE BATMANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ TANSOY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite-Sanayi İş Birliği, Teknopark, Bölgesel Kalkınma, Yenilikçilik, Yol Bağımlılığı Teorisi, University-Industry Cooperation, Technopark, Regional Development, Innovation, Path Dependency Theory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Üniversite-Sanayi İş Birliği ara yüzlerinden en önemlisi olan teknoparklar araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Teknoparkların etkin çalışıp çalışmadığı ve ülkemizdeki teknoparkların doğru kurgulanıp kurgulanmadığı yol bağımlılığı teorisi çerçevesinde anlaşılmaya çalışılmış, teknoparkların bölgesel kalkınmaya en çok hangi fonksiyonu ile kaktı sunduğu, bölgesel kalkınma üzerindeki etkisinde kuruluş yeri ve yapısının düzenleyici rolü ile yenilik ve verimliliğin aracı rolü olup olmadığı araştırılmıştır. Konya'da yer alan iki teknopark; Konya Teknokent ve Innopark örneklem olarak seçilmiştir. Karma analiz yönteminden yararlanılan araştırmada iki teknoparktan 187 firma yetkilisine anket uygulanmış, altışar yönetici ve altışar firma yetkilisi olmak üzere toplamda 24 kişi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS programı ile çoklu regresyon ve hiyerarşik regresyon analizine tabi tutulurken nitel verilere de MAXQDA programı aracılığı ile içerik analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; teknoparkların bölgesel kalkınmaya büyük ölçüde katkı sunduğu, bu katkıda yenilik ve verimliliğin aracı rolü bulunurken kuruluş yeri ve yapısının düzenleyici bir etkisi bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu sonuç, yapılan görüşmelerden elde edilen bilgiler ile birlikte ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Nicel analizlere göre teknoparkların bölgesel kalkınmaya en çok danışmanlık fonksiyonu ile nitel analizlere göre ise Üniversite-Sanayi İş Birliği fonksiyonu ile katkı sunduğu görülmüştür. Yapılan görüşmelerde teknoparklarda değişmesi ve düzenlenmesi gerekenlere dair teknopark yöneticileri ve firma yetkililerinin görüş ve önerileri dinlenmiş, önemli bilgiler edinilmiştir. Ülkemizdeki teknoparkların iletişim, etkileşim ve iş birliğinin daha yoğun olduğu, iyi bir ekosistem çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of the research is constituted by technoparks, which are the most important interfaces of University-Industry Collaboration. Within the framework of path dependency theory, it has been attempted to understand whether technoparks work effectively and whether they are correctly structured in our country. The research aims to investigate which function of technoparks contributes the most to regional development, whether the location and structure of technoparks have a regulatory role in their impact on regional development, and whether innovation and efficiency play an intermediary role. Two technoparks located in Konya, Konya Technopark, and Innopark, were selected as the sample. In the research, which benefited from the mixed analysis method, surveys were conducted with 187 company officials from two technoparks, and face-to-face interviews were conducted with a total of 24 people, including six managers and six company officials. Quantitative data were subjected to multiple regression and hierarchical regression analysis using the SPSS program, while qualitative data were analyzed through content analysis using the MAXQDA program. According to the findings obtained, it has been understood that technoparks contribute significantly to regional development, and in this contribution, innovation and efficiency play an intermediary role, while the location and structure of technoparks do not have a regulatory effect. This result was evaluated in detail with the information obtained from the interviews. According to quantitative analyses, it was observed that technoparks contributed to regional development mostly through the consulting function, while according to qualitative analyses, they contributed through the University-Industry Collaboration function. In the interviews, the opinions and suggestions of technopark managers and company officials about what needs to be changed and regulated in technoparks were listened to, and important information was obtained. It has been understood that communication, interaction, and cooperation in technoparks in our country need to be intensified and restructured within a good ecosystem framework.