Yalvaç-Beyşehir-Suğla Oluğu'nun M.Ö 500-M.S 500 yılları arası tarihi
History of Yalvaç-Beyşehir-Suğla Glen between 500 B.C-500 A.D
- Tez No: 280978
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Korsanlık, Koloni, Pisidia, Helenism, Roma, Piracy, Colony, Pisidia, Helenism, Rome
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yalvaç-Beyşehir-Suğla Oluğu, tarih sahnesine M.Ö 466 yılında çıkan Pisidia Bölgesi'nde yer alan tektonik bir çukurluktur. Bu bölgede yaşayan halklar Perslere ve Helenistik Krallara boyun eğmemişlerdir.Burada yerleşen insanlar yaşadıkları yerin jeopolitik konumundan da yararlanarak geçimlerini korsanlık ve yağmacılıkla sağlama yolunu seçmişlerdir. Korsanlık faaliyetleri Anadolu'ya hakim olmak isteyen güçleri uzun süre meşgul etmiştir. Güç dengelerinin sürekli değiştiği İskender sonrası dönemde Pisidia kendi içinde bir birlik oluşturamamış, yaşlıların söz sahibi olduğu kentlere bölünmüşlerdir. Bölgeden geçen yolların güvenliğini sağlamak amacı ile Seleukoslar burada koloniler kurmuşlardır.Ancak Magnesia Savaşı'ndan sonra Anadolu'da söz sahibi olan Roma, Antiokheia'yı özgür şehir ilan etmiş, sonra da burayı Galatya Krallığı'na bağlamıştır. Bağlı bulunduğu Galatya Kralı'nın Trogitis Gölü çevresinde yaşayan Homonadlar tarafından öldürülmesi ile Roma burada bulunan toprakları kendi üzerine almıştır. Homonadları ve diğer barbar toplumları etkisiz hale getirmek isteyen Roma, bölgede askeri koloniler kurmuş, bunları da Via Sebaste adlı bir yol ağı ile birbirine bağlamıştır. Kolonilere yerleştirdiği veteranlar buraların güvenliğini sağlamış, kültürel dönüşüme katkı sağlamışlardır. Savaş halinin sona ermesi ile bu koloniler askeri özelliklerini kaybetmişlerdir. Yaşanan barış ve huzur ortamı sayesinde İtalyan aileler de bölgeye yerleşmiş, insanlar refaha kavuşmuştur.Roma döneminde oluşturulan Pisidia Eyaleti'nin başkenti Antiokheia olmuştur. Bu sayede şehir sadece Pisidia'nın değil Phrygia'da yer alan çevre kentlerin de merkezi durumuna gelmiştir. Yine bu dönemde Pappa ve Misthia şehir statüsüne yükseltilerek bölgenin önemli kentlerinden olmuşlardır. Bölgede kurulan Roma Kolonileri ve inşa edilen Via Sebaste Yolu sayesinde ilk önce Latinize olan sonra da Grekleşen bölge halkı en gelişmiş dönemini Romalılar zamanında yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
Yalvaç-Beyşehir-Suğla Glen is a tectonic basin in Pisidia region emerged in history in 466 B.C. The local communities of the region were not be subdued by Persians and Hellenistic Kings.By making use of the geographical advantages of the land, inhabitants of the region chose piracy and brigandage for living. Piracy was the main problem of the powers interested in taking control of Asia Minor. Pisidian cities were not able to unite and divided into the settlements ruled by elderly people after the period of Alexander the Great.Seleucus Dynasties established some colonies to guard the communication and trade routes in the region. After the battle of Magnesia the Romans set Antiocheia free and than they gave her to Galatian Kingdom.Rome inherited the Galatian lands after the Galatian King had been killed by Homonadensians inhabited around Lake Trogitis. Veterans, the first settlers of the colonies provided security and they contributed to the cultural transformation of the region. But, as the war conditions decreased, these colonies lost their military character.Rome established military colonies in and around the region to pacify the marauders and these colonies were connected by a road system, ?Via Sebaste?. As a result of peace, Italian families began to setle the region and the inhabitants became to enjoy prosperity. Antiocheia became the capital of newly established Pisidia Province. After this, Antiocheia became a center of attraction not only for the region but also for the neighboring areas.Pappa and Misthia gained city status and became important cities of the region. Owing to the Via Sebaste road system and Roman Colonies, the communities that Latinised and Grecised had their most prosperous era during the Roman Empire.